FASCINANTNO! Pogledajte što hobotnica radi dok spava: ‘Ovo je dramatičan trenutak’

‘Uskoro bih mogao pričati priču kako se mijenja boja, mogli bismo prepričavati njezin san’

Hobotnica je životinja koju malo tko ne bi prepoznao i znao o njoj neke osnovne stvari, kao da ima krakove, veliku glavu i da živi u moru. No, način njenog spavanja svakako je nešto posebno i do videa u sklopu dokumentarca “Octopus: Making Contact” (Hobotnica: Uspostavljanje kontakta) iznimno nepoznat.

Naime, dok spava, hobotnica mijenja boju. Koliko je ovo otkriće impresivno, dokazuje i podatak da je video na YouTubeu pogledan gotovo dva milijuna puta.

Razotkrilo se to praćenjem hobotnice nazvane Heidi. Spava u akvariju, a boja tekstura njezine kože naočigled se mijenja iz sekunde u sekundu. Biolog David Scheel kaže kako bi to moglo sugerirati da hobotnica sanja.

“Ako sanja, ovo je dramatičan trenutak. Uskoro bih mogao pričati priču kako se mijenja boja, mogli bismo prepričavati njezin san. Sanja da gleda raka, boja joj se počne malo mijenjati, a onda postaje sasvim tamna. To rade kada napuštaju morsko dno. Ovo obično ne vidite kada životinja spava. Ovo je zaista fascinantno”, prepričava Scheel.

Uostalom, pogledajte sami na snimci koliko fascinantno izgleda san jedne hobotnice.

Vijesti.hr
Foto: YouTube

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari