Mislili su da ju je napisao Mozart, a carevi su bili prva publika

UNESCO je 2011. godine ovu pjesmu proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom

Blagdanski duh svugdje se već osjeti, a mnogi će ovih dana otpjevati i pjesmu “Tiha noć, sveta noć”. Evo nekoliko zanimljivih informacija o vjerojatno najpoznatijoj božićnoj pjesmi. Danas se pjeva na više od 300 jezika i dijalekata.

“Tiha noć, sveta noć” prvi puta je otpjevana u kapelici Sv. Nikole u austrijskom Oberndorfu 1818. godine, a tekst je 1816. napisao svećenik župe Josef Mohr. Nakon tek dvije godine pjesmu je uglazbio Mohrov učitelj i orguljaš Franz Xaver Gruber.

Pjesmu su, prema dosadašnjim saznanjima, po Austriji proširile dvije obitelji narodnih pjevača, Strasser i Rainer. U publici jednog njihovih nastupa sjedili su čak i car Franjo II., posljednji car Svetog Rimskog Carstva i ruski car Aleskandar I. Spomenute obitelji pjesmu su 1839. prvi puta izvene u New Yorku, a godinama koje su uslijedile postala je popularna i u Njemačkoj.

Iako su se kroz godine zasluge za pjesmu pripisivale mnogima, poput Mozarta ili Beethovena, originalni Mohrov zapis pronađen je 1995. godine čime se napokon utvrdilo autorstvo pjesme, prenosi Srednja.hr.

Inače, UNESCO je 2011. godine ovu pjesmu proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari