TOP 10: Humane geste Hrvata u 2018. vratile su nam vjeru u ovu zemlju

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pomagalo se starijim i nemoćnima, bicikliralo se za osobe s posebnim potrebama, prikupljane potrepštine za “3. maj”…

Nije tajna da građani Hrvatske imaju veliko srce u situacijama kada treba pomoći onim najpotrebitijima u našem društvu. Tako je bilo i ove godine, a izdvajamo 10 humanih gesta i priča koje su osvojile ljude diljem zemlje.

Poredak je nasumičan, jer dobra djela ne mogu se rangirati – svako je najvrednije i najljepše!

1. Plemenita gesta sisačkih policajaca

Snijeg u veljači ove godine zatrpao je veliki dio Hrvatske. Kako bi pomogli onima najpotrebitijima policijski službenici PU sisčako-moslovačke su u dogovoru s načelnikom Općine Dvor, djelatnicima Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Crvenog križa i Komunalnog poduzeća Dvor, organizirali akciju pružanja pomoć starijim i nemoćnim osobama, i to Miki Nišević (84) i Janji Nišević (88) iz mjesta Gage, na području Dvora, zbog dostave neophodnih lijekova i hrane.

2. Vozač koji je od radosti rasplakao cijeli autobus

Glavni junak je 54-godišnji vozač Vladimir koji ne samo da je sačekao starijeg bolesnog putnika koji je zaboravio nalaze, nego mu je odlučio pomoći i olakšati put natrag do kuće.

3. Čovjek s križem

Travanj 2018. obilježio je plemenit čin riječanina Saše Pavlića koji je hodao od Zagreba do Rijeke s drvenim križem na leđima kako bi ukazao da Vlada nema novaca za lijekove bolesnoj djeci, a ima za kupovinu borbenih aviona. Na tom putu Pavlić je ozlijedio desnu nogu, u jednom trenutku pridružio mu se i poznati aktivist Marin Miočić Stošić te Martin Rekov iz Zagreba koji mu je pomogao nositi križ. Pavlić je svoj cilj ispunio – došao je u Vladu i obavio razgovor s premijerom Plenkovićem.

4. Maturantica novac za haljinu dala djeci oboljeloj od raka

Lejan Kozlić, maturantica OŠ “Hamdija Kreševljaković” u Kaknju, pravi je ponos svojih roditelja. Ona se, naime, na svojoj maturalnoj zabavi pojavila u majici i trapericama jer je novac koji su joj roditelji dali za haljinu poklonila u dobrotvorne svrhe, točnije, za liječenje djece oboljele od raka.

https://www.facebook.com/eniz.kozlic.5/posts/1666344143481791

5. Pedalirao 2.300 kilometara kako bi pomogao djeci s poteškoćama

Tomislav Gregurić iz Virja odlučio je preći čak 2.300 kilometara na biciklu kako bi pomogao koprivničoj Udruzi ‘Latice’ i prikupio novac za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama i za opremanje prostora koji će im biti namijenjen. Svoje putovanje je započeo 14. srpnja, a kako je ispričao za Vijesti.hr, njegov nesebičan motiv ove humanitarne akcije “Mali korak za veliki start – 2 kotača uz vas su jača” bio je jedan osmijeh.

6. Zadranka poklonila auto samohranoj majci četvero djece

Jedna Zadranka u Facebook grupi ‘Kupi prodaj Dalmacija’ objavila je da poklanja automobil “obitelji koja je stvarno u potribi”, a Opel Corsa stara 17 godina otišla je samohranoj majci koja ima četvero djece i živi u Splitu. “Rođak mi je rekao da ima automobil za mene od svog prijatelja koji posjeduje nekoliko vozila. Kako ja već imam svoju Opel Corsu, rekla sam da mi ne treba, ali mi je on svejedno dao i rekao da radim s njom što želim. I onda sam se ja odlučila na ovaj potez”, kazala je.

7. Čovjek koji nas je osvojio kada je s Trga sklonio ozlijeđenog goluba

Mladi poduzetnik iz Irana, Ehsan Ghasemi došao je u fokus javnosti nakon što je na Trgu bana Josipa Jelačića zamijetio ozlijeđenog goluba i sklonio na sigurno.

Ghasemi, inače, ma desetogodišnje iskustvo rada s nevladinim organizacijama usmjerenim na rad za dobrobit djece.

Ehsan je s mladim ljudima iz svoje sredine razvio ideju SAY, s kojom je došao u Zagreb na natjecanje mladih startup poduzetnika u organizaciji Bečke organizacije Startup Live, koja pruža podršku mladim inovatorima.

8. Ostao bez krova nad glavom, a onda dobio novu priliku

U ponedjeljak, 12. studenog svečano je otvorena treća poslovnica food outleta Žabac u Importanne centru. Vrpcu je prerezao Željko Rutić (44), gospodin koji je prije pet godina ostao bez krova nad glavom i umalo odustao od života. Uz njega tu je i Jura Čičak (31), član Centra za inkluziju. Njemu je to, naime, prvi pravi posao u životu i presretan je što je napokon dobio priliku samostalno zaraditi novac. Novinarka Vijesti.hr pričala je s njima i donijela priču o prijeko potrebnom konceptu koji šire vlasnici outleta, supružnici Mario i Maja Žamboki.

9. Riječani u humanitarnoj akciji za „trećemajce“

Riječanke i Riječani još su jednom krajem kmolovoza pokazali svoje veliko srce i razumijevanje za brojne radnike „3. Maja“ koji su se tih dana našli u velikim financijskim poteškoćama zbog neisplate zasluženih plaća.

„Neće spasiti brodogradnju, ali olakšat će tolikima jedan, dva dana agonije, a to se računa! …. 50-tak nečijih kuna ti spasi dan….“, istakli su suorganizatori humanitarne akcije u kojoj je prikupljeno 5.920 kuna i tri puna kombija hrane i drugih potrepština za djelatnike „3. maja“. (OVDJE)

10. Dobri ljudi pomogli muškarcu koji je godinama preživljavao u ruševnoj zgradi

Nakon što je objavljena priča o Davoru Vitasoviću (46) iz Krapna kraj Raše koji već godinama preživljava u staroj ruševnoj zgradi koju dijeli s dvadesetak stanara, Hrvati su pokazali svoje veliko srce i krenuli su mu u pomoć. Davoru je frižider odjednom pun, a dobio je i šporet. Davor i dalje živi u teškim uvjetima, no jako je sretan unatoč stanu punom vlage s kojega otpadaju komadi sa stropa.
Vijesti.hr
Facebook/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari