PRESLATKO! Mjesec i pol dana stari lavići u zagrebačkom ZOO-u još se skrivaju pred posjetiteljima

Senzacija u zagrebačkom Zoološkom vrtu su lavići stari mjesec i pol dana koje mama lavica tako brižno štiti da joj se jedva smiju približiti timaritelji. Posjetitelji će ih moći vidjeti tek idući tjedan

Zagrebački lavići već istražuju nastambu u kojoj su glavne zvijezde. Zoološki vrt na njih je čekao više od 10 godina.

“Ponosni smo i sretni što smo u ovoj jednoj od najljepših nastambi u Europi za lavove, na našoj lavljoj stijeni Kidepo, uspjeli uzgojiti mladunce lavova”, rekao nam je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Prije mjesec i pol okotila ih je 11-godišnja lavica Nyota koja je u Zagreb stigla iz Amsterdama. Svoje mladunce od prvog trenutka branila je glasnom rikom i zastrašujućim kretnjama.

“Bili smo u strahu i pogledati je koliko je bila zaštitnički nastrojena. Bojali smo se jer je to njezin prvi okot i nikad ne znate kako će životinja reagirati, ali ona je savršena mama”, rekla je zoologinja Dijana Beneta.

Puna četiri dana lavići su proveli u potpunom mraku. Rađaju se slijepi i zbog toga se majka koja ih hrani od njih ne odvaja ni sekunde.

“Zanimljiva informacije je da mladi lavovi kada se okote nemaju zube, onda im se počinju pojavljivati mliječni zubi i tek nakon 2-3 mjeseca pravi zubi. I tek tada počinju jesti krutu hranu”, dodala je Beneta.

Prvi susret kralja životinja i njegovih potomaka u prirodi može završiti i usmrćivanjem. No lav Leo svoje je laviće dobro prihvatio.

“Samo ih je pošnjofao i pogledao, okrenuo se i vratio nazad. Onda je došla i Nyota, to je trajalo 30 sekundi i nisu reagirali tako da je bio savršen susret”, opisala je Beneta.

Tek od idućeg tjedna posjetitelji će moći prići vanjskoj nastambi lavova, ali ne i njezinom unutrašnjem dijelu.

“Zbog dobrobiti prvenstveno lavića i njihove majke koja je zaštitnički nastrojena nećemo moći puštati ljude do daljnjega, dok ne vidimo da se ona priviknula i na posjete i da su oni malo stasali”, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta.

Nakon rođenja lavići su težili tek kilogram i pol. Danas su u savršenom fizičkom stanju, ali imena nemaju. I to iz jednostavnog razloga. Njihov spol još uvijek se ne zna.

“To je kod velikih mačaka malo teže odrediti nego recimo kod pasa, ali svakako ćemo ići na provjereni recept da hrvatska javnost sudjeluje u izboru njihovih imena”, dodao je Skok.

Za razmišljanje imate još mjesec dana.
Ines Goda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari