Što se događa tijelu zatvorenom u auto na visokim temperaturama: ‘Prvo zakažu bubrezi pa srce…’

Dolazi do oštećenja naših vitalnih organa. Srca, mozga, bubrega

Četverogodišnja djevojčica bori se za život nakon što su je roditelji ostavili, sumnja se čak dva sata u kipućem automobilu u Rovinju dok je vani bilo 40 stupnjeva. Policija istražuje postupke roditelja. Nesretna djevojčica je bez svijesti prevezena u rovinjsku hitnu pa u pulsku bolnicu. No zbog teškog stanja ubrzo je prebačena u riječki KBC.

Sada je na jedinici intenzivnog liječenja. Jer duže ostajanje u pregrijanom automobilu uništava organizam.

“Dolazi do naglog povećanja tjelesne temperature. Ona može narasti i do 40 stupnjeva Celzija. Pri tako visokim temperaturama i povećanja tjelesne temperature na tako visoke razine, dolazi do oštećenja naših vitalnih organa. Srca, mozga, bubrega”, govori za RTL Danas specijalist javnog zdravstva Helena Glibotić Kresina.

O slučaju četverogodišnjakinje, policiju je obavijestila rovinjska hitna. Utvrđuje se je li otac počinio kazneno djelo povrede djetetovih prava, za što je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

“Policija će obavijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb, kako bi se izvršio uvid u obitelj i utvrdile sve okolnosti vezano za inače brigu o tom djetetu”, kaže nam glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Dijete se na ljetnim temperaturama u automobilu ne smije ostaviti niti minute. Ne pomažu hlad, niti otvoreni prozori. Lim se zagrijava i ubrzo su unutra kobni stupnjevi.

Kako bi se i sami uvjerili koliko stupnjeva je u zatvorenom automobilu koji stoji na suncu, napravili smo mali eksperiment.

Na stražnje sjedalo stavili smo termometar. Vani je temperatura bila 32 stupnja. U automobilu smo ga ostavili pola sata. U trideset minuta temperatura je porasla za 10 celzijevih stupnjeva. Inače usamo 10 minuta ona se može povisiti i za 20 celzijevih stupnjeva. Toliko visoke temperatuure vrlo brzo mogu biti kobne za nježni dječji organizam.

Ukoliko dođe do pregrijavanja dijete hitno treba rashladiti, odnijeti ga u klimatiziranu prostoriju, rehidrirati ga. Ako se ne reagira na vrijeme dolazi do fatalnih posljedica.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari