ZNATE LI ŠTO JE FUNKCIONALNA HRANA? Često je jedemo, ali ne znamo koliko je moćna jer ne piše na pakiranju

Foto: Miranda Cikotić Pixsell

To je hrana koja je svuda oko nas, samo još ima dodatnu funkciju – učiniti nas zdravima

Vjerojatno je još i Hipokrat prije 2 tisuće godina jeo brokulu, češnjak i maslinovo ulje. Već tada je postavio temelje pravilne prehrane koja je danas više nego ikada na iskušenju. Stoga se često iznova mora govoriti o određenim vrstama namirnica, tzv. funkcionalnoj hrani.

”Radi o proizvodima koji sadrže biološki aktivne komponente koji služe u preveniranju i liječenju bolesti. Radi se o proizvodima koji na tržištu postižu veću cijenu nego konvencionalna hrana”, kaže Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

A to su na primjer:

RIBA koja je korisna za srce, smanjenje kolesterola i krvnih ugrušaka

ŽITARICE koje smanjuju kolesterol i šećer, štite od bolesti srca

MASLINOVO ULJE koje pomaže kod gastritisa, čira na želucu i bolesti srca

ZELENI ČAJ koji rješava upale, bakterije, dijabetes

RAJČICA koja je antikancerogena i pomaže kardiovaskularnih bolesti

KUPINE koje preveniraju demenciju, rak debelog crijeva, upale i dobre su za kožu.

Neka hrana je prirodno nutritivno vrijedna, dok se drugoj vrijednost dodaje industrijski.

”Ide se u smjeru probiotika i antioksidansa, ali rade se i nekakve energetske pločice, energetski napitci”, kaže Kovačević.

No, takva hrana nije definirana nikakvim zakonom. Stoga bi bila korisna ambalaža s oznakom o kakvoj je hrani riječ.

”Jedan način se zove nutri score, to je francuski način označavanja gdje imate slovo i boju koja ukazuje na to koliko je proizvod zdrav ili nutritivno kvalitetat. Boja ide od tamno zelene što je najbolji izbor, do crvene koja nije baš najbolji izbor”, objašnjava Andrijana Mušura Gabor, Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

No, taj sustav kod nas je još uvijek na razini stručnih skupova i predavanja. A u svijetu čak postoji i funkcionalna jestiva ambalaža.

”Koja će pomoći namirnici koju ćemo upakirati da joj se produži trajnost. Međutim samom filmu se nadodaju neke funkcionalne komponente”, kaže Mia Kurek, Prehrambeno-biotehnološki fakultet.

Pa tako sloj od probiotika čokoladi može dati potpuno novu vrijednost, kao i premaz s vitaminom C jagode može učiniti još zdravijima. No i to je u Hrvatskoj još daleko jer je skupo. Jedina jestiva ambalaža koju za sada jedemo su ovitci na hrenovkama i kobasicama te primjerice vosak na jabukama.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: