Svaki treći brak u Hrvatskoj se raspada, ali razvodimo se manje od europskog prosjeka

Foto: Ilustracija

Prema statistikama, razvod se najčešće događa između 10. i 14., te nakon 20-te godine braka, a prošle godine je broj razvoda u Hrvatskoj porastao za 20% u odnosu na godinu prije

Darko već 15 godina sam i čisti i kuha. Toliko je, naime, prošlo od njegova razvoda.

“Pa nije niš’ pošlo krivo, jednostavno drugačiji karakteri. Shvatilli smo da bi to bilo mučenje i onda se bolje bilo razići. Dobar razvod je bolji nego loš brak”, kaže Darko Horvat iz Zagreba.

Bilo mu je tada tek 40 godina i bio je spreman krenuti ispočetka.

“Mislim da i djeca su to shvatila…bila su dovoljno velika, da su shvatila da nisu izgubila roditelja, nego da smo mi i dalje njhovi roditelji samo što ne živimo na istoj adresi, ništa drugo”, objašnjava Darko.

I tako je, nakon 17 godina braka postao dio hrvatske bračne statistike. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je broj razvoda porastao za gotovo 20 posto u odnosu na godinu prije. 2015. godine razvelo se 6010 parova. Godinu kasnije čak 7036.

U ovom odvjetničkom uredu bave se uglavnom razvodima. I kažu, posla je uistinu sve više.

“Nekad je u pitanju nasilje u obitelji, nije uvijek, nekad je u pitanju činjenica da se ljudi naprosto više ne razumiju…možda se dogodila neka afera. Teško je to reći,ali nekako mi se čini da su žene te koje donose odluke, i mislim da je to povezano s tom nekom većom ekonomskom neovisnošću žena”, objašnjava Vlatka Cikač, odvjetnica.

Partnerski savjetnik Sandro Barolin ima drukčija iskustva. Kaže, sve više muškaraca želi izići iz braka. Prema statistikama, to se najčešće događa između 10. i 14., te nakon 20-te godine braka.

“Ako mi u nekom odnosu nismo zadovoljni i to ne komuniciramo, imamo očekivanja koja zapravo nismo izrekli, onda zapravo ostajemo prepušteni svom trpljenju. Koliko imamo kapaciteta trpiti, toliko ostajemo u tom odnosu”, kazao nam je Sandro Belić, partnerski savjetnik.

Hrvatska je, s 34 razvoda na 100 brakova ispod europskog prosjeka prema kojem puca svaki drugi brak. No, prosjek je nešto na što Darko više ne pristaje.

“Iskreno, sad mi je ljepše, ljepše, ljepše, samo velim, volio bih stvarno kad bih našao osobu sličnu meni. Znači to bi bilo fakat idealno, ali idealno je malo teže”, priznaje Darko.

A ako idealno možda i pronađete, pitanje je koliko će potrajati.
Marijana Čikić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari