VIDEOIGRE Stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje

Photo: Ilustracija (Slaven Branislav Babic/PIXSELL)

Većina roditelja je svjesna svih opasnosti, a Hrabri telefon pripremio je digitalni vodič za sigurnost u gaming svijetu

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj u dobi od 9 do 17 godina svakodnevno igra igre na internetu, a svako četvrto dijete predškolske dobi na igraćim konzolama.

Toliko igranje videoigara sa sobom nosi i rizike, stoga je velika odgovornost na roditeljima. Zato je za sigurnost djece u gaming svijetu izdan digitalni vodič.

Igranje videoigara Nikolin je hobi od malih nogu, a sada ga je pretvorio u posao. Priznaje one kriju mnoge opasnosti, pogotovo kada ih igraju djeca.

“Utkane su u naše društvo i neće otići nikuda, ali bitno je prepoznati što ona je, medij za zabavu ili ovisnost i bijeg od stvarnosti, ako je ovo drugo to može dovesti do ozbiljnih poremećaja”, kazao je Nikola Stolnik.

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Videoigre stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje jer čak 85 posto videoigara bazirano je na nasilju.

Roditelji svjesni opasnosti

“Roditelji u ovom kontekstu zovu zbog ovisnosti o igranju, primijetili su da djeca ne izvršavaju školske obveze, preokrenut im je bioritam, igraju do dugo u noć i ne mogu se ustati u školu”, kazala je Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon.

Igrice ipak imaju i pozitivne strane.

“Igrice nisu same po sebi loše, razvijaju logičko razmišljanje, za razvijanje socijalnih vještina, nauče i engleski jezik ali važno je biti umjeren i imati nadzor”, rekla je Hrpka.

Da bi se roditelji bolje snalazili, Hrabri telefon je u suradnji s partnerima pripremio digitalni vodič za sigurnost u gaming svijetu.

Roditeljima savjetuju da postave jasna pravila o vremenu i količini igranja, a da pritom igraće konzole i računala ne bi smjele biti u dječjim sobama. Potrebno je istražiti sadržaj videoigara te djecu upozoriti da otkrivanje osobnih podataka nepoznatim osobama i nalaženje s njima uživo može biti vrlo opasno.

Većina roditelja toga je svjesna.

“Treba ograničit vrijeme i odabrat igrice u skladu s dobi”, kazao je Josip iz Zagreba.

“Po meni bi bilo dobro sat vremena dnevno i to je to”, rekla je Petra iz Zagreba.

Jer samo uz dobar roditeljski nadzor loše posljedice igranja videoigara mogu se izbjeći.
Zorana Čičak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari