ZBOGOM VW BUBI: Nakon 80 godina prestaje se proizvoditi automobil najpoznatijeg dizajna na svijetu

Nakon punih 80 godina – Volkswagenova Buba odlazi u povijest. Jedan od najprodavanijih automobila u svijetu iduće se godine prestaje proizvoditi

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Možda niste znali – ali Buba je bila jedina dobra ideja Adolfa Hitlera – koji je zamislio jeftin i praktičan – narodni automobil – koji će se proizvoditi u Njemačkoj. Zbog originalnog dizajna Buba i danas ima kultni status i brojne obožavatelje.

Na stražnje sjedalo jedva da stane odrasla osoba. U prtljažnik ne stane ništa – jer tamo je motor. I ne ide preko 100 kilometara na sat. Ali svejedno – Buba je za mnoge – najljepši auto na svijetu.

Andrea je jedna od njih. Buba od tisuću maraka njezin je prvi auto, a kaže: bit će joj i posljednji.

“Sa mnom je 25 godina, obilježila mi je život. U klubu sam upoznala muža, sada imamo kćer od 16 godina, nadamo se da će i ona voziti bubu”, priča nam Andrea Novaković, ljubiteljica VW Bube.

Njezina Buba je proizvedena prije 47 godina – pa staru damu u zadnje vrijeme u garaži, čuva za posebne prilike.

“Što se tiče kilometara, nule su se okrenule, sada je opet negdje oko 20 tisuća”, kaže nam.

“Po svim vremenskim prilikama, u bilo koje vrijeme. Automobil za našu dušu”, priča.

Ali u VW su odlučili: legendarna buba nakon 80 godina, službeno ide u prošlost.

1938. je počela proizvodnja ekonomične jurilice primarno stvorene za njemačke ceste. Po narudžbi Adolfa Hitlera. U Americi je bila toliko popularna da joj se cijena čak utrostručila. 1976. se Volkswagen beetle mogao kupiti za 3 i pol tisuće dolara. Svi su htjeli voziti bubu.

Kroz godine se unaprijeđivala, ali izgledom se nije previše mijenjala. Od 1938. i one prve standardne bube, pojavili su se i kabrioleti. Nakon toga prevladali su modeli Ovali i Export u pedestim, pa model 1200, 1300 i 1303. Tada postaje najprodavaniji auto u povijesti. Proizvodila se i meksička buba. 2003. se stara buba prestala proizvoditi – naslijedio ju je model Super Beetle.

U Hrvatskoj postoji nekoliko klubova ljubitelja buba, koji svoje pile stare preko 50 godina, ne bi mijenjali ni za što…

Crvena buba je u Martinovoj obitelji od 63. godine. Dobio ju je kao miraz.

“Buba je u familiji, tast ju je kupio 63 godine. ona je iz Hamburga došla u Rijeku. Malo je bila vožena, kada sam ju preuredio imala je 52 tisuće km. Sada ima 82 tisuće, to nije puno za nju”, priča Martin Jakovac, još jedan ljubitelj VW Bube.

Malo troši, ima 34 konja, najbrže što može ići je 120. Martinu, i većina kolekcionara ipak izbjegavaju stiskanje gasa – da je ne muče.

“Vozim ga između 80 i 90 km. Može on i preticati vozilo ispred sebe, a i mene pretiču bome svi, svi osim kamiona”, priča Martin.

Cijena zadnjeg modela bube je između 10 i 15 tisuća eura. Ove starije se mogu naći za 4,5 tisuća…

“Ja ju sigurno ne bih prodao ispod 15 tisuća eura. Ona vrijedi zato što je puno uloženo. Ona je orginalna. Nova buba je shit…”

Možda bube više neće prolaziti proizvodnom trakom, ali još dugo ćemo ih gledati kako prolaze na našim cestama.
Aida Šukurica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari