HZZO objavio novost vezanu uz bolovanja i doznake, pogledajte što se mijenja

Screenshot RTL

Liječnici obiteljske medicine više ne moraju izdavati doznake u papirnatom obliku ako su poslodavci u sustavu eZdravstveno, ali ipak papirnate doznake nisu u potpunosti ukinute

Poslodavci koji Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje podnose zahtjeve za povrat isplaćene naknade plaće za radnike putem poslovnog portala HZZO-a ne moraju imati papirnate doznake, objavio je HZZO na svojim stranicama. No, znači li to da su doznake kakve znamo ukinute u potpunosti? Iz HZZO-a su nam objasnili o čemu je riječ:

“Ugovoreni liječnici i dalje imaju obvezu izdavanja papirnatih Izvješća prema zahtjevu osiguranih osoba ili ako poslodavac nije u sustavu eZdravstveno. Papirnata izvješća nisu u potpunosti ukinuta”, poručili su iz HZZO-a.

Dodaju da liječnici obiteljske medicine više ne moraju izdavati doznake u papirnatom obliku ako su poslodavci u sustavu eZdravstveno.

“A poslodavci koji podnose elektroničkim putem zahtjeve za povrat isplaćene naknade plaće obaviješteni su da u tom slučaju ne traže osiguranike papirnata izvješća”, odgovorili su na naš upit iz HZZO-a.

Kako onda izgleda otvaranje i zatvaranje bolovanja u praksi?

“Početak i dužinu trajanja privremene nesposobnosti utvrđuje izabrani doktor. Ako izabrani doktor utvrdi privremenu nesposobnost informacija o istoj se odmah šalje u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tu informaciju preuzima i dostavlja portalu eZdravstveno kojem mogu pristupiti poslodavci. Istovjetno je postupanje i u slučaju utvrđivanja prestanka privremene nesposobnosti za rad”, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari