ŠTO TO JEDEMO?

Video | Inspekcija na Kvarneru: Gotovo svaki drugi sladoled ima bakterije

Tko bi im odolio? Svih okusa, boja i mirisa, pravi su mamac za ljetno osvježenje.

“Kada kupujem sladoled, jako pazim na higijenu. Cijena mi čak nije bitna koliko su mi bitni okusi i jedem sladoled na provjerenim mjestima”, rekla je Sanela Mađar iz Zagreba.

U jednoj riječkoj slastičarnici nema problema, ali nije svugdje tako. Nastavni zavod za javno zdravstvo od početka godine analizirao je 75 uzoraka iz cijele Primorsko-goranske županije i 41 posto njih upitne je kvalitete, s bakterijama, javlja RTL Danas.hr.

“Najčešće su, moram priznati, nekakvi ljudski propusti”

“Da je toliko uzoraka nečistoće stvarno je puno. S obzirom na to da dolazim iz te branše koja isto pazi na higijenu i da sam u toj industriji, to je velika brojka, jako velika brojka”, kazala je Mađar.

“Najčešće su, moram priznati, nekakvi ljudski propusti. Pogotovo ako je nekakva špica pa svi žele što prije poslužiti goste onda se tu zna dogoditi nekakav propust ili pak u nekakvim higijenskim mjerama, opet zbog nekakve brzine neki postupak se ne napravi kako treba”, pojasnila je Tamara Muždeka Živković, stručna suradnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Neoprane ruke, prljavom krpom prebrisana radna površina na koju se odloži žličica koja završi kod kupca. Sve to rezultira bakterijama u sladoledu.

“Baš zbog ovih stvari najviše volim kupovni sladoled, a prođe koliku-toliku kontrolu i zbog neke sigurnosti. Plus toga je i skupo, s ovim su kuglicama stvarno pretjerali”, kazala je Lorena Petrović iz Rijeke.

“Istom rukom s kojom primaju novce daju i hranu i kornete i sve što jedemo”, rekla je Kora Kosić iz Zagreba.

Ipak, na jednom mjestu u Opatiji ne

Kažu da itekako paze baš na te stvari.

“Ovdje na dan prodajemo oko 800 do tisuću kuglica. Osim naše kvalitete, najbitnija nam je čistoća. Često uzimaju briseve, dolaze nas provjeravati i do sada nismo imali nikakvih problema”, istaknula je Lucija Dunatov, djelatnica ugostiteljskog objekta u Opatiji.

Ondje gdje je problema bilo, mora se pripaziti na higijenu da bismo bez brige mogli uživati u ljetnoj slastici.

Pa što to jedemo i zašto skupo plaćamo?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije od početka godine analizirao je 75 uzoraka sladoleda, a 41 posto nije zadovoljio mikrobiološke kriterije.

U uzorcima je utvrđen povećan broj bakterija koje, doduše, ne ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Patogene bakterije kao što je salmonela, koje kod ljudi uzrokuju probleme – nisu pronađene. Ove koje su pronašli pokazatelj su nehigijene.

Kako se analizira sladoled s bakterijama?

“Obavezno dakle moramo obavijesti stranku kojoj uzorci briseva ili uzoraka hrane nisu zadovoljavajući, odnosno ako ne udovoljavaju kriterijima važeće zakonske regulative, to je propisano samim važećim zakonima i pravilnicima, ali naravno i nama je u javnozdravstvenom interesu da nam u objektima sve štima tako da kad dobijemo rezultat iz laboratorija koji nije zadovoljavajući, mi moramo obavijestiti stranku i poduzeti određene korektivne mjere odnosno educirati stranku da ona može poduzeti korektivne mjere odnosno popravne radnje da popravi situaciju u svom objektu i da se takva situacija više ne ponavlja”, kaže stručna suradnica NZJZ-a Primorsko-goranske županije Tamara Muždeka Živković, a prenosi Danas.hr.

POGLEDAJTE VIDEO: ‘Inspekcija na Kvarneru: Gotovo svaki drugi sladoled ima bakterije’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari