Može li nošenje kirurške maske spriječiti širenje virusa?

Foto: Ani Kolleshi/Unsplash

Kirurška maska uskoro bi mogla postati ‘modni detalj’ – sve je više ljudi koji je nose u javnosti iz straha da se ne zaraze virusom

Maska preko nosa i usta sve je češći prizor na ulicama, najčešće ju nose stanovnici Kine – zbog zagađenog zraka, a u posljednje vrijeme i korona virusa koji brine zdravstvene djelatnike diljem svijeta. No, virolozi su skeptični po pitanju učinkovitosti kirurške maske kod virusa koji se šire zrakom.

“Nošenje kirurške maske u javnosti nije učinkovit način zaštite od virusa i bakterija koji se prenose zrakom”, kaže dr. David Carrington sa Sveučilišta St. George’s za BBC, no dodaje kako bi te maske mogle smanjiti rzik od zaraze virusom putem kihanja i kašljanja te preko ruku, odnosno dodirivanjem usta rukama.

Dr. Connor Bamford sa Instituta za eksperimentalnu medicinu pri Queen’s University Belfast kaže kako je provođenje osnovnih higijenskih mjera puno učinkovitije od kirurške maske.

“Pokrivanje usta kada kišemo i kašljemo, pranje ruku i izbjegavanje doticanja usta rukama uvelike smanjuje rizik od bilo kakve zaraze i respiratornih virusa”, objašnjava dr. Bamford za BBC.

“Iako vlada mišljenje da nas nošenje kirurške maske u javnosti čuva od virusa, dokaza za to nema. Kirurška maska ima svoju ulogu u kirurškoj sali”, jasno će dr. Bamford.

Najbolji načini da se zaštitimo virusa poput gripe jesu:

  • redovito pranje ruku s toplom vodom i sapunom
  • izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama
  • održavanje odgovarajuće tjelesne težine i zdrav način života
  • raznovrsna prehrana bogata nutrijentima

RTL/Život i stil

Foto: Pixabay

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari