PROBLEMI ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Video | Pacijenti spavaju na hodnicima, imaju lezije od vezivanja kaišima: ‘Vrlo ružna slika hrvatskog zdravstva…’

U najvećoj bolnici u državi, u KBC-u Zagreb – onkološki pacijent proveo je noć na hodniku bolnice. Uznemirujuća fotografija stiže nam i s drugog kraja Hrvatske, iz splitskog KBC-a

Ovo je fotografija s hematologije iz KBC-a Zagreb. Onkološki pacijent prespavao je na hodniku odvojen paravanom.

“Bolesnik je dobio određenu vrstu terapije svoje gdje se određeni postupak mora započeti u terminu i naprosto naš profesor je rekao da je za pacijenta vrlo bitno da se započne s tim datumom”, kazala je Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb.

I nije bio sam. Uz njega je, na hodniku bio još jedan pacijent jer su sve sobe bile pune. U bolnici priznaju da povremeno nemaju drugog izbora.

“Ja sam otišla razgovarala sam s gospodinom, ispričala sam se. On je shvatio”, kazala je Ljubas.

Od pacijenata smo dobili i ovu fotografiju. Neurološki odjel KBC-a Split.

Foto: RTL

Riječ je o nepokretnoj 91-godišnjoj pacijentici s moždanim udarom. Njezina kći Maša Zrnić je u posjeti fotografirala ruku majke.

“U početku je to bili relativno prihvatljivo jer bi je vezali gazom i relativno labavo. Ali ovaj vikend su je vezali kaišima koji su dostojni Hannibala Lectera”, kazala je Zrnić.

Kaže u istom KBC-u umro joj i otac – isto vezan.

“Ja razumijem preventive mjere što se tiče sprječavanja da iščupa sondu, ali ove lezije koje su joj napravili remeni – to je zbilja za svaku osudu”, tvrdi Zrnić.

‘Teško je to komentirati’

Medicinske sestre i tehničari su prvi uz pacijente. Kažu postoje slučajevi kada spavaju na hodnicima, ali sigurnost pacijenta je prvom mjestu.

“Jako je teško komentirati to. Postoje propisani protokoli kada se i kada pacijent sputava i treba poštovati procedure. Ako postoji opasnost da će naškoditi samom sebi – liječnik može propisati sputavanje i onda postoji način kako se to provede i da ne nastanu ozljede ekstremiteta koji se sputavaju”, kazao je Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Udruga za promicanje prava pacijenata upoznata je s oba slučaja.

“Vrlo ružna slika hrvatskog zdravstva gdje se narušava dostojanstvo pacijenta. Nije prvi put da se ovo događa, dobivamo slike iz raznih hrvatskih bolnica konstantno o tim neljudskim uvjetima na koji način se pacijenti liječe”, kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Iz najvećeg KBC-a pacijentu su se ispričali

“Mi smo prvi nesretni da se taj pacijent primi na hodnik, ali evo sad je primjerice slučaj s gospođom koja je rekla nakon što smo joj rekli da nemamo postelju da ćemo je poslati u drugu bolnicu – ona je rekla: ‘Molim Vas ja ću si staviti nešto sama na pod, nemojte me pustiti kući, nemojte me vraćati'”, kazala je Ljubas.

I za slučaj iz KBC-a Split tražili smo očitovanje bolnice. Nismo ga dobili. Iz KBC-a Zagreb su nam potvrdili da je pacijent s hodnika – premješten u sobu, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari