NOVA STUDIJA

Zabrinjavajući rezultati ispitivanja sperme: Bisfenoli i dioksini povezani s neplodnošću. ‘Ovo je alarmantno’

Foto: Pexels

Broj spermija kod muškaraca u zapadnim su zemljama kroz posljednjih se 40 godina prepolovio

Nova istraživanja pokazala su povezanost određenih kemikalija, točnije bisfenola i dioksina, s padom kvalitete sperme i neplodnošću kod muškaraca.

Studija Sveučilišta Brunel u Londonu je pokazala da su kombinacije ovih spojeva prisutne na “zapanjujućim” razinama, točnije, i do 100 puta su veće od onih koje se smatraju sigurnima!

Bisfenol A (BPA) predstavlja najveći rizik, kažu znanstvenici, a ta se kemikalija nalazi u mlijeku i konzerviranoj hrani jer se ispire s obloga pakiranja. Ključni koraci za zdrav muški spolni razvoj događaju se tijekom trudnoće, što rezultate studije čini posebno relevantnim za buduće majke, navodi se.

Malformacije penisa i drugi problemi

Broj spermija kod muškaraca u zapadnim su zemljama kroz posljednjih se 40 godina prepolovio. No, nije to jedini problem. U porastu su i malformacije penisa, rak dojke kod muškaraca kao i nespušteni testisi. Smatra se da su glavni krivac za to kemikalije koje remete hormonalne aktivnosti, navodi se u studiji.

Znanstvenici sa Sveučilišta Brunel kazali su da su zaprepašteni rizikom kemikalija na muško reproduktivno zdravlje, a osobito utjecajem BPA, jer su dosadašnja istraživanja uglavnom bila usmjerena na ftlate koji se nalaze u plastici.

Profesor Andreas Kortenkamp je za Guardian rekao da će istraživanje omogućiti provođenje boljih epidemioloških studija kako bi se točnije procijenili učinci, ali smatra da je ovo već samo po sebi itekako zabrinjavajuće.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Environment International, procijenilo je mjerenja devet kemikalija, uključujući bisfenol, ftalate i paracetamol, u uzorcima urina gotovo 100 danskih muškaraca u dobi od 18 do 30 godina. Također je koristilo postojeće podatke, uglavnom iz Europske agencije za standarde hrane, za procjenu izloženosti ljudi spram 20 drugih kemikalija.

Svi muškarci bili su izloženi kombinaciji kemikalija, a najizloženiji su imali razine i 100 puta veće od prihvatljivih vrijednosti!

“Naša procjena otkriva alarmantna prekoračenja prihvatljive izloženosti kemikalijama”, zaključili su u istraživačkom timu.

Znanstvenici su u najnovijoj studiji su također uspjeli rangirati kemikalije, pri čemu BPA predstavlja najveći rizik, a onda slijede dioksini, paracetamol i ftalati. Međutim, uklanjanje BPA nije smanjilo kombiniranu izloženost na prihvatljive razine.

Trudnice i paracetamol

Pokazalo se već da paracetamol uzrokuje pad kvalitete sperme kod laboratorijskih životinja i povećava rizik od nespuštanja testisa kod dječaka rođenih od majki koje su uzimale lijek protiv bolova tijekom trudnoće.

U 2021. godini u izvještaju koji je poduprlo 90 znanstvenika navedeno je: “Preporučamo da trudnice na početku trudnoće treba upozoriti da odustanu od [paracetamola] osim ako njegova uporaba nije medicinski indicirana, te da se posavjetuju s liječnikom ili ljekarnikom ako nisu sigurni.”

Ipak, u studiji Sveučilišta ogradili su se zbog toga jer su koristili podatke iz 2009. i 2010. godine, a od tada je izloženost BPA malo pala dok se povećala drugim bisfenolima.

Osim utjecaja kemikalija, na pad kvalitete sperme utječu i zagađenje zraka, tjelesna težina, nedostatak tjelesne aktivnosti i pušenje.

“Ne tvrdimo da su kemikalije jedini faktor”, rekao je Kortenkamp. “Nutricionisti epidemiolozi kažu da konzumiranje puno masne hrane – sira, maslaca, jeftinih masti, puno masnog mesa – nije dobro za kvalitetu sjemena.”

Pad broja spermija i masna hrana

Profesor Richard Sharpe sa Sveučilišta u Edinburghu ima nešto drugačije mišljenje, pa je za Guardian pojasnio: “Suprotno autorima nove studije, i mnogima u znanstvenoj zajednici, i dalje nisam uvjeren da izloženost slabo endokrino aktivnim kemikalijama iz okoliša igra važnu ulogu u padu broja spermija.”

Rekao je da nedostaju izravni dokazi da je većina kemikalija koje je studija procjenjivala naštetila razvoju testisa kod ljudi, iako postoje dobri dokazi za paracetamol.

Sharpe je rekao da je uvjeren da pad broja spermija mora imati ekološki uzrok, koji najvjerojatnije utječe na ranu trudnoću. No, rekao je da je prerađena prehrana bogata masnoćama i sama po sebi štetna zapravo glavni izvor kemikalija. Ipak, Sharpe se u konačnici složio da je moguće da neki kemijski sastavi mogu negativno utjecati na broj spermija kod muškaraca, piše RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari