PRVI PUT U HRVATSKOJ

Liječnici učinili revolucionaran zahvat, iz HUBOL-a podbadaju Beroša: ‘Liječnički sat 80 kn. Pih, i to je neki stresan posao’

Foto: KB Merkur

Transplantacija organa izvedena je na pacijentu u terminalnom stadiju bolesti

U Kliničkoj bolnici Merkur izveden je prvi put u Hrvatskoj vrlo složeni zahvat – višestruka transplantacija jetre, gušterače i tankog crijeva.

Timu koji je transplantaciju radio čestitke stižu sa svih strana pa tako i od ministra Vilija Beroša. No javili su se i iz HUBOL-a (Hrvatske udruge bolničkih liječnika) koja je iskoristila priliku da podbodu ministra zbog liječničkih plaća.

“Na KB Merkuru liječnici presadili pacijentu gušteraču, jetru i tanko crijevo i time izveli prvu multivisceralnu transplantaciju u Hrvatskoj. Cijena liječničkog sata: 80 kn. Pih, i to je neki stresan posao. #mahajde”, objavili su na Facebooku.

Beroš je pak pohvalio izvrsnost tima KB-a Merkur

“Osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, transplantacijski tim KB Merkur svrstao se u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa,“ istaknuo je ministar Beroš dodajući kako ovaj značajni uspjeh KB Merkura dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i u konačnici pacijenti zaslužuju. Dodao je da su otvoreni za dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskog i financijskoj razini.

Koliko je važno ovo postignuće KB Merkura u kontekstu unaprjeđenja zdravstvene usluge u hrvatskom zdravstvenom sustavu i svjetskih trendova istaknuo je transplantacijski kirurg navedene bolnice docent Stipislav Jadrijević:

„Multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB Merkur, izvedena je na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti, a zbog višestrukih operacija tankog crijeva, bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva. Navedeni zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj već je i rijetkost u ostalim zemljama Europsku unije (EU), poglavito u odrasloj populaciji. Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU”, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari