TUŽNA OBLJETNICA

Galerija | 15 godina otkako je otišao Toše: ‘Mislim da je predosjećao, znao je da će umrijeti mlad’

Na putu iz Skopja prema Zagrebu ugašen je život tada 26-godišnjeg makedonskog slavuja Toše Proeskog prije točno 15 godina. On nije bio samo veliki glazbenik, već i veliki čovjek koji je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag koji nije izblijedio ni do današnjih dana.

Kad je u rano subotnje jutro, oko 6 sati i 20 minuta, 16. listopada 2007. godine stigla vijest o tragičnoj prometnoj nesreći na autocesti A3 kod Nove Gradiške, cijela je regija zadržala dah, a u Makedoniji je taj dan proglašen danom žalosti.

Tošina sestra Dora Ristevski u potresnoj ispovijesti makedonskom Dnevniku kazala je da misli da je njen tragično preminuli brat znao da će umrijeti mlad. To je zaključila iz niza razgovora koje je vodila s njim mjesecima prije njegove smrti.

Zvali su ga makedonskim Pavarottijem i makedonskim Oliverom

Od ranoga je djetinjstva pokazivao ljubav prema glazbi. Glazbeni talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Glazbeno obrazovanje dobio je u glazbenoj školi te na skopskoj Muzičkoj akademiji.

Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je ,,Ave Mariju” i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je s 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu “Makfest”.

U vrlo uspješnoj 1999. godini izdao je prvi album, Negdje u noći, i održao svoj prvi samostalni koncert. Pobijedio na međunarodnom glazbenom festivalu “Slavjanski bazar” u Bjelorusiji 2000. godine.

Godine 2002., kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Njegova pjesma “This world”, snimljena 2004. postala je UNICEF-ova himna.

Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. u Turskoj s pjesmom “Life”, gdje je osvojio 14. mjesto.

Imao je četrdesetak pjesama na hrvatskom jeziku

Na hrvatsko tržište probio se 2004., zahvaljujući suradnji s Tonijem Cetinskim, s pjesmom “Lagala nas mala”. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku Dan za nas, čime je dobio priliku da se čuje u hrvatskom eteru. Hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavoljela, a najbolji pokazatelj je izbor prema kojem je Toše Proeski izabran za najboljeg hrvatskoga pjevača i izvođača, iako nije hrvatskog podrijetla.

Imao je četrdesetak pjesama na hrvatskom jeziku i 40 tisuća prodanih albuma u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Jedini je inozemni pjevač, koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit “Srce nije kamen”. To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Foto: Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari