“BAKAR I SERENADE”: Večeras BIS fest na kojem publika fućkalicama daje zvučnu ocjenu

Foto: Grad Bakar

Ovogodišnji festival “Bakar i serenade” poznatiji kao BIS fest, održati će se danas, 5. srpnja na Žalu ribara u Bakru, s početkom u 21 sat.

Festival “Bakar i serenade” osmišljen je i organiziran prvi puta 2013. godine. Ideja samog festivala je prezentacija domaćih izvođača u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Naime, izvođači na festivalu izvode pjesme potpuno drugačijeg glazbenog izričaja koje su im diktirane od strane organizatora. Ove godine, prva pjesma koju će izvesti biti će pjesma iz glazbenog opusa hrvatskog književnika i novinara Ljuba Pavešića Jamba.

Ovaj hrvatski književnik, poetski bard i novinar rođen je u Škrljevu 28. siječnja 1919. godine te je ove godine obilježena velika 100. obljetnica od njegova rođenja.  Osnovnu školu završio je u Kukuljanovu, a gimnaziju na Sušaku. Prvi novinarski posao bio mu je u Primorskom vjesniku na Sušaku, potom postaje član redakcije Riječkog lista. Radio je kao novinar u Bujama te na Radio Rijeci do odlaska u mirovinu. Dao je izuzetan prilog popularizaciji čakavštine, te su mu mnoge pjesme uglazbljene. Napisao je 18 pjesama za MIK., od kojih je nekoliko njih nagrađeno odlukom publike (Kartulina s Kraljevice,Trsački prošijani, Nebuloza..).

Druga pjesma koju će izvođači izvesti na ovogodišnjem BIS festu biti će pjesme s Eurosonga, povodom 30 godina od pobjede grupe Riva na ovom natjecanju s pjesmom “Rock me baby”.

Prilikom ulaska na Žal ribara svatko od posjetitelja dobije tzv. fućkalicu kojom nakon svake interpretacije, publika daje svoju zvučnu ocjenu kako pjesme tako i snalaženja izvođača. Jačina zvuka (proizvedene buke) mjeri se posebnim uređajem za registriranje buke koji na displayu prikazuje uspjeh određene interpretacije.

Program vodi Mario Lipovšek Battifiaca, koji setove pauza i revijalnog dijela BIS-a nadopunjuje svojim skečevima.

Na ovogodišnjem BIS-u nastupaju poznati pjevači iz našeg kraja:

Lucija Rajnović, Katja Budimčić, Antonio Krištofić, Tamara Brusić, Mateo Resman, Damir Kedžo,

Voljen Grbac i Martina Majerle.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja