Bogati opatijski kazališno-koncertni programi pod motom “Povedi nonu u sezonu”

Nova kazališno-koncertna sezona ustanove Festival Opatija počinje 8. listopada u 20 sati u hotelu Adriatic predstavom zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, „Ne igraj na Engleze“, s vrhunskim glumcima Tarikom Filipovićem, Borkom Perićem i Hrvojem Kečkešom u glavnim ulogama. Cijena ulaznice iznosi 70 kuna.

Povodom Dječjeg tjedna koji se u cijeloj Hrvatskoj održava prvog punog radnog tjedna u listopadu, Festival Opatija u suradnji s Društvom “Naša djeca” Opatija organizira bogat dječji program koji započinje 9. listopada u 17 sati igraonicom popularne igre “Čovječe, ne ljuti se!” u paviljonu Juraj Šporer. Sljedećeg dana, u subotu u 11 sati na istom mjestu, u okviru nastavka suradnje sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco, započinje prva u nizu popularnih pričaonica za djecu. Interaktivno pričanje priče “Tri praščića” pratit će akademski glazbenik Franjo Stojaković na klarinetu, nakon čega će uslijediti ‘bajkoviti’ kviz. U nedjelju 11.9. u 17.30 sati, u foajeu kongresne dvorane hotela Adriatic, program zatvaranja dječjeg tjedna započet će dječjom igrom iznenađenja, a u 18 sati okupljenim mališanima i njihovim roditeljima predstavit će se dječja kazališna skupina Shanghai Little Star Art Troup iz Kine s glazbeno-akrobatskom predstavom “Pjesme i osmijesi”, a u Opatiju dolaze u suradnji s Veleposlanstvom NR Kine u Hrvatskoj. Sukladno ovosezonskom motu, “Povedi nonu u sezonu”, sponzor Dječjeg tjedna je pekara “Dalla Nonna” koja će posjetitelje programa razveseliti ukusnim pekarskim proizvodima. Ulaz na sve programe u okviru Dječjeg tjedna je slobodan.

Ustanova Festival Opatija nakon nekoliko godina izbivanja u jesensku sezonu ponovo uključuje i koncerte, ove jeseni u suradnji s opatijskim hotelom Bristol gdje će se 16. listopada s početkom u 20 sati održati koncert slovenskog skladatelja i glazbenika Vaska Atanasovskog i njegovog tria. Slovenskom saksofonistu i flautisti Vasku Atanasovskom pridružit će se Marjan Stanić na bubnjevima i Dejan Lapanja na gitari, a izvodit će Vaskove skladbe aranžmanom prilagođene ovom triu. Cijena ulaznice je 50 kuna.

Kazalište Mala Scena iz Zagreba gostuje 18. listopada u 12 sati u Adriaticu s najnovijom predstavom prema tekstu poznate spisateljice za djecu Silvije Šesto, “Tko je ubio Pašteticu”. Namijenjena djeci i mladima starijima od 9 godina, predstava prikazuje svakodnevicu mladih ljudi koji balansiraju između neopterećenosti djetinjstva i izazova koje pred njih stavljaju odrasli. Cijena ulaznice je 30 kuna.

Teatar Naranča iz Pule gostuje u nedjelju, 25. listopada u 12 sati u hotelu Adriatic s predstavom „Trnoružica“. Bezvremenski klasik prema motivima priče braće Grimm ispričan je na Narančin prepoznatljiv način, uz puno pjesme, plesa i humora. Cijena ulaznice je 30 kuna.

Od predstava za odrasle, slijedi urnebesna komedija „Političar“, autora Ladislava Prežigala u kojoj Zlatan Zuhrić – Zuhra, sit svakodnevnih političkih nadmetanja, izlaže svoj jedinstveni politički plan za sljedeće parlamentarne izbore kojim će građane Hrvatske odvesti u bolji život. Zuhrina kampanja za budući saborski mandat kreće iz opatijskog hotela Adriatic 30. listopada u 20 sati. Cijena ulaznice je 60 kuna, a za umirovljenike 40 kuna.

Pričanje popularne bajke „Regoč“ Ivane Brlić Mažuranić praćeno zvukovima akustične gitare akademskog glazbenika Igora Pare na programu je 31. listopada u 11 sati. Djeca i roditelji se pozivaju da pola sata prije pričaonice donesu izdubljene i ukrašene bundeve kojima će prostor paviljona Šporer zaživjeti u duhu Noći vještica, a ‘najstrašnija’ bundeva bit će nagrađena. Cijena ulaznice je 10 kuna.

Kazališni program u studenom otvara Teatar Naranča predstavom za djecu „Mala sirena“ H.C. Andersena, 8. 11. u 12 sati u hotelu Adriatic. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.

Koncertni dio programa nastavlja se 13. studenog u 20 sati u kavani Palme hotela Bristol.

Na pričaonici priče „Palčica“, 14.11. u 11 sati u paviljonu Šporer Ivana Đula mališanima će predstaviti zanimljive instrumente poput kahona, marimbe, hapija i šuškalica.

U suradnji s kazalištem Planet Art iz Zagreba, 18. studenog u 20 sati u hotelu Adriatic ponovo će gostovati legendarna predstava „Stilske vježbe“ s Lelom Margitić i Perom Kvrgićem u glavnim ulogama. Cijena ulaznice je 60,00 kuna, s popustom za umirovljenike 40 kuna.

U Noć kazališta 21. studenog u 20 sati u dvorani hotela Adriatic gledatelji će ući u društvu „Shirley Valentine“, odnosno Ksenije Pajić koja u ovoj romantičnoj monokomediji Kazališne grupe Lectirum glumi ženu u potrazi za davno izgubljenom srećom. Popularna cijena ulaznice povodom Noći kazališta iznosi 40 kuna.

Nakon Noći kazališta, 27 studenog počinje trodnevna Masterclass radionica gitare Vlatka Stefanovskog. Dvokratno, od 10.00 do 13.00 sati i poslije podne od 17.00 do 19.00 sati Vlatko će svoje vještine prenositi na maksimalno 50 polaznika radionice koja će se održavati u KD Zora. Preduvjet za polazak radionice je osnovno znanje sviranja i posjedovanje gitare. Prijave za radionicu, kojoj je kotizacija 300 kuna, primat će se odmah po medijskoj najavi u uredu Festivala Opatija, do ispunjenja kvote. U cijenu je uključena i okrjepa u vidu sendviča i soka. Po završetku radionice, 29. studenog u hotelu Bristol polaznici i Vlatko Stefanovski održat će koncert i publici predstaviti stečene vještine.

Posljednji put u sezoni, 29. studenog, paviljon Šporer će se pretvoriti u pričaonicu kada će ‘Pocolocovci’ ispričati Grimmovu bajku „Snjeguljica“ praćenu zvukovima fagota Lane Juranić. Cijena ulaznice je 10 kuna.

Predbožićnu atmosferu prosinca naglasit će predstava za djecu na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca, dok će 11. prosinca u 20 sati u hotelu Adriatic gostovati predstava koja je na prošlogodišnjem Festivalu neovisnih kazališta – FEN 2014. svojom jedinstvenom mješavinom humora, tragedije, nježnosti i romantike izazvala veliki interes i oduševljenje među publikom. „Njuške“ Teatra Exit iz Zagreba, u režiji Matka Raguža, predstava je o psima čiji su životi jednako bogati i složeni kao i ljudski; oni raspravljaju o ljubavi, smrti, prijateljstvu, nasilju, te u konačnici odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića. Različite ‘pseće profile’ tumače izvrsni Filip Križan, Enes Vejzović i Janko Rakoš. Cijena ulaznice je 60 kuna, a za umirovljenike 40 kuna.

Kazališno – koncertna sezona završit će prigodnim Božićnim koncertom 20. prosinca s početkom u 20 sati u dvorani hotela Imperial, a s božićnim repertoarom nastupić će popularna glumica Zagrebačkog gradskog kazališta „Komedija“ Renata Sabljak.

Moto pod kojim se odvija ovosezonski program, „Povedi nonu u sezonu“ poziv je ciljanoj skupini kazališno-koncertnog programa ustanove Festivala Opatija, cjelokupnoj populaciji, od najmlađe djece koja jedva samostalno hodaju do generacije treće dobi koja najviše uživa upravo u društvu svog potomstva. „Povedi nonu“ neminovno asocira na sliku djeteta koje svoje noniće poteže za ruku u kazalište. Moto izgovoren od majke ili oca djeteta, poziv je na zajedničko druženje tri generacije, upravo onakvo druženje kakvog želimo vidjeti u našem gledalištu, poručili su iz Festivala Opatija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari