PRIJAVITE SE!

Dubravka Zima će u Dječjoj kući održati predavanje na temu ilustracija legendarne biblioteke “Vjeverica”

U srijedu 19. 4. u 18 sati u Dječjoj kući u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka održat će se predavanje Dubravke Zime, vrhunske hrvatske stručnjakinje za povijest dječje knjige, a na temu ilustracija legendarne biblioteke Vjeverica.

Prijave se primaju putem obrasca  ovdje.  

Biblioteka Vjeverica izlazila je u izdanju nakladnika Mladost od 1957. do 1995. godine, i tijekom cijelog razdoblja izlaženja naročita je urednička i dizajnerska pozornost posvećivana opremi knjiga i osobito ilustracijama. U periodu od šezdesetih do osamdesetih godina ilustracije su za Vjevericu crtale/i i slikale/i najvažnije/i i najbolje/i hrvatske/i ilustratori/ce. U izlaganju ću ponuditi kratak stručni pregled najistaknutijih trendova u povijesti dječje ilustracije na primjeru Vjeverice i pozvati publiku na zajednički nostalgičan pogled u našu estetsku prošlost.  

Dubravka Zima rođena je u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju i diplomirala 1995. na Odsjeku za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 1999. s temom Ivana Brlić-Mažuranić i doktorirala 2005. godine s temom Hrvatski dječji roman. Od 1995. do 2009. bila je zaposlena kao znanstvena novakinja u Zavodu za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Od 2009. zaposlena je na Odjelu (Odsjeku) za kroatologiju na Hrvatskim studijima, danas Fakultetu hrvatskih studija, na kojem predaje kolegije iz hrvatske dječje i nedječje književnosti, teorije književnosti, književne povijesti i popularne kulture. U akademskim godinama 2015/2016. i 2017/2018. predavala je kao gostujuća profesorica na Sveučilištu u Torontu (University of Toronto, Department of Slavic Languages and Literatures) tri kolegija iz hrvatske književnosti i kulture (Croatian Culture, Croatian Literature i Mediterranean Cities).

Objavila je autorske knjige Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb, ZZOK, 2001.), Kraći ljudi:
povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu (Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu,

Zagreb, Školska knjiga, 2011.), Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić
(Zagreb, Naklada Ljevak, 2019.), Djevojka u gradu: djevojaštvo u 19. stoljeću
(Zagreb, Naklada Ljevak, 2022.) te suautorsku knjigu Uvod u dječju književnost s
Marijanom Hameršak (Zagreb, Leykam international, 2015.).
Primarni su joj znanstveni interesi hrvatska i svjetska dječja i adolescentska
književnost, povijest književnosti i kulture, novija hrvatska književnost, studije
djetinjstva (childhood studies), studije mladosti i djevojaštva (girlhood studies) i
srodne teme. Govori njemački i engleski jezik, te prevodi tekstove iz područja
znanosti o književnosti s njemačkog jezika

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari