Film “Delta – obilje umjetnosti” redatelja Marina Lukanovića nagrađen na venecijanskoj Mostri!

Film „Delta – obilje umjetnosti“ redatelja Marina Lukanovića, snimljen u koprodukciji Filmaktiv i Primorsko-goranske županije, osvojio je nagradu “ArTVision” za najbolji dokumentarni film u sklopu paralelnog programa “Giornate degli autori” 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film je osvojio nagradu u konkurenciji petnaest dokumentarnih filmova koje su u okviru europskog projekta ArTVision snimili filmaši iz četiriju zemalja – partnera u projektu – Albanije, Italije, Crne Gore i Hrvatske.

“Precizno dokumentiranje rada mladih hrvatskih umjetnika”

Festivalski žiri činili su Maria Giuseppina Troccoli iz Uprave za film talijanskog Ministarstva kulture i turizma, kustos Fabio Sargentini, filmski kritičar Giuseppe Ghigi, direktor televizije Sky Arte Roberto Pisoni te kustos i povjesničar umjetnosti Antonello Tolve.

U obrazloženju žirija stoji: “Nagrada se dodjeljuje za precizno i dobro istraženo dokumentiranje života i rada skupine mladih hrvatskih umjetnika, predstavljanje njihove pozicije u zemlji i njihove uloge kao intelektualaca u društvu. Pokušaj skupine umjetnika da se izmaknu iz okvira zapadnjačkog kapitalizma dijeleći prostor i hranu i darujući život praznim zgradama izuzetima iz proizvodnog ciklusa (što je ontološka osnova za bilo kakvo umjetničko djelovanje) čini film “Delta – obilje umjetnosti” neizostavnim svjedokom konteksta hrvatske kulturne današnjice. Naposljetku, sa stručne strane, film krasi odlična režija podržana znalačkim odabirom u fotografskom i scenografskom polju, što je dodana vrijednost oštrom i preciznom scenariju.”

Lukanović: “Iznimno sam počašćen ovom nagradom”

Nagradu je primio redatelj filma Marin Lukanović, uz kojeg su bili montažerka Marta Batinić, snimateljica zvuka i predsjednica Filmaktiva Ana Jurčić te Igor Crnković koji je bio zadužen za postprodukciju slike. Filmsku ekipu još su činili snimatelj Kristijan Vučković, skladatelj Josip Maršić te dizajner zvuka Zoran Medved.

“Iznimno sam počašćen ovom nagradom. Dobiti nagradu na Mostri divan je osjećaj i svi smo potpuno osupnuti. Drago nam je da je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz polja filma i vizualnih umjetnosti, prepoznao “Deltu” kao zanimljivu i slojevitu priču. Vjerujem da će ovaj film pomoći promociji vizualnih umjetnosti i daljnjem razvoju ideje dijeljenja kulturnih prostora i razvijanja inovativnih modela upravljanja. Zahvaljujem se svojim suradnicima iz Filmaktiva, protagonistima filma na strpljenju i Primorsko-goranskoj županiji”, rekao je redatelj Marin Lukanović.

Primorsko-goranska županija, koja je uz Kanal RI hrvatski partner u projektu, provela je natječaj za snimanje triju dokumentarnih filmova te financirala njihovu izradu ukupnim iznosom od 606.000 kuna.

Najboljim filmom u kategoriji Portret umjetnika, u kojoj se natjecao i riječki Kanal Ri s kratkim filmom o Mirku Zrinšćaku (autorica Mirela Hunček, snimatelj Igor Paulić), proglašen je “Torre Guaceto” TV ekipe iz Apulije u režiji Sante Nastro, dok je nagradu u kategoriji Autoportret dobio Giuseppe Abate za četverominutni film “Ginger”.

Pored predstavnika Primorsko-goranske županije, dodjeli nagrada u prestižnoj Villi degli autori pokraj Palače filma prisustvovali su Maria Giuseppina Troccoli, predsjednica žirija iz Uprave za film Ministarstva kulture i turizma Republike Italije, Gianni Liviano, pročelnik za turizam i kulturne industrije Apulije, Cristiano Corazzari, pročelnik za kuturu i urbanizam Veneta i Maurizio Sciarra, predsjednik zaklade Apulia Film Commission i mnogi drugi.

Film prati skupinu od devet umjetnika

Film „Delta – obilje umjetnosti“ prati skupinu od devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi Ivexa u samom centru Rijeke. Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), MFK&AT (Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić) i Sanja Stojković međunarodno su priznati umjetnici koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem svijeta.

delta

Film se bavi pitanjima o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontaktu s publikom i neizvjesnom budućnosti zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze budući da je cijeli taj prostor urbanistički predodređen za novi gradski centar. Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele, što ih povezuje – jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život..

Projekt “ArTVision”

Projekt “ArTVision” pokrenut je 2012. godine s ciljem unapređenje promocije suvremene umjetnosti zemalja članica i poboljšanje njihove suradnje, kao i umrežavanje umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Vodeći partner u projektu je Regija Puglia iz Italije, a ostali partneri su Muzej suvremene umjetnosti Pino Pascali, Regija Veneto, Akademija lijepih umjetnosti iz Venecije, Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo turizma, kulture, mladih i sporta Albanije, Akademija umjetnosti iz Tirane te Primorsko-goranska županija i riječka televizijska kuća Kanal Ri.

Tijekom projekta, koji završava krajem rujna ove godine, proizvedeno je 140 audiovizualnih djela, dok su profesionalni filmaši iz svake od zemalja partnera izradili po tri dokumentarna filma o suvremenoj umjetnosti. Projekt “ArTVision” sufinanciran je sredstvima Europske unije prema programu Adriatic IPA CrossBorder Cooperation 2007-2013, a njegova ukupna vrijednost iznosi 3.305.727,62 eura.

Venecijanski filmski festival, legendarna Mostra, najstariji je i najprestižniji filmski festival na svijetu. “Giornate degli autori” paralelni je program pokrenut 2004. godine kao pandan kanskom Quinzaineu, s ciljem promocije autorskog filma. (pgž)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views