USPJEH RIJEČKIH FILMAŠA Film Marina Lukanovića i Filmaktiva „Delta“ u konkurenciji za nagrade na 72. Venecijanskom filmskom festivalu

U subotu, 5. rujna 2015. godine, u okviru popratnog programa na 72. Venecijanskom filmskom festivalu održat će se prikazivanje najboljih dokumentarnih filmskih ostvarenja, producirana u okviru europskog projekta ArTVision, čiji je partner i Primorsko-goranska županija.

Od hrvatskih predstavnika bit će prikazani film „Delta – An Affluence of Art“, redatelja i scenarista Marina Lukanovića, koji će se boriti za nagradu u kategoriji kratkog dokumentarnog filma te film „Mirko Zrinšćak“, u produkciji „Kanala RI“, koji će biti prikazan u kategoriji portreta umjetnika.

U filmu „Delta – An Affluence of Art“, koji je nastao u produkciji „Filmaktiva“, riječ je o grupi međunarodno priznatih riječkih umjetnika okupljenih u kolektiv Delta 5, koji dijele radni prostor u zgradi Ivex u samom centru Rijeke. Film se bavi pitanjima o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontaktu s publikom i neizvjesnom budućnosti zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze budući da je cijeli taj prostor urbanistički predodređen za novi gradski centar.

Pored redatelja i scenarista Marina Lukanovića, na filmu su radili Marta Batinić (montažerka), Kristijan Vučković (snimatelj), Ana Jurčić (snimateljica tona), Josip Maršić (skladatelj), Zoran Medved (dizajner zvuka) te Igor Crnković (postprodukcija slike).

Film o Mirku Zrinšćaku producirao je „Kanal RI“, autorica je Mirela Hunček, a snimatelj Igor Paulić.

Žiri za izbor najboljeg filmskog ostvarenja čine renomirani talijanski stručnjaci Maria Giuseppina Troccoli (Uprava za film Ministarstva kulture), Fabio Sargentini (kustos), Giuseppe Ghigi (filmski kritičar), Roberto Pisoni (direktor televizije Sky Arte) i Antonello Tolve (kustos i povjesničar umjetnosti).

U projektu „ArTVision“ okupljeno je pet partnera iz Italije (regije Puglia i Veneto), Albanije, Crne Gore i Hrvatske, s ciljem unapređenje promocije suvremene umjetnosti zemalja članica i poboljšanje njihove suradnje, kao i umrežavanje umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti. Tijekom projekta, koji traje od svibnja 2012. godine do kraja rujna ove godine, proizvedeno je ukupno 140 audiovizualnih djela.

„Kanal RI“ proizveo je 32, dok su profesionalni mladi filmaši iz svake od zemalja partnera izradili po 3 dokumentarna filma o suvremenoj umjetnosti.

Uz Lukanovićev film, Primorsko-goranska županija producirala je i filmove „Opčinjen prostorom“ autora Bernardina Modrića (film o umjetniku Siniši Majkusu) te „Bešumna kretanja Helene Klakočar“ autora Srđana Segarića (film o umjetnici Heleni Klakoč).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari