KASTAV: U Cookies baru održana projekcija filma “Mlekarice”

Autorica filma je putem razgovorom s tri mlekarice gledateljima nastojala približiti težak život hrabrih žena

Film „Mlekarice“ autorice Tatjane Udović snimljen je s ciljem prikaza kulture i načina življenja na području Grobinštine i Kastavštine između Prvog i Drugog svjetskog rata odnosno u vrijeme Drugog svjetskog rata, a prikazan je ovoga tjedna u Cookies baru u Kastvu.

Autorica filma je u šezdesetak minuta, putem razgovorom s tri mlekarice – Marijom Marčelja, Maricom Afrić i Katarinom Čaval – gledateljima nastojala približiti težak život hrabrih žena koje su desetljećima na svojim ramenima požrtvovno nosile težak teret, prenoseći kante s mlijekom i ostalim namirnicama s područja Kastavštine i Grobništine na prodaju u grad Rijeku kako bi na taj način prehranjivale svoje obitelji.

“Mlekarice su najčešće nasljeđivale taj „posao“ od svojih majki ili svekrva, tako da su već djevojčice od 10 ili čak 8 godina počinjale raditi s njima ujutro u štali te kretati na put prema Rijeci s teškim teretom, kantama s mlijekom, na svojim leđima.

Na tom putu, žene su nailazila na kojekakve prepreke i opasne situacije, posebice u vrijeme Drugog svjetskog rata, no ništa ih nije zaustavljalo jer znale su da na taj način brinu i zarađuju za svoje obitelji. Jedino su, nažalost, neke mlekarice zaustavljene – tragično” , rekla je autorica filma koja je na ovaj način željela zabilježiti požrtvovnost mlekarica zahvaljujući kojima su opstale obitelji Grobinštine i Kastavštine.

Marija Marčelja

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views