U ART KINU „ŽENIJALNI DANI“! Filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena

Treća godina ‘ženijalnog programa’ u organizaciji Kino mreže u neovisnim kinima diljem Hrvatske donosi Ženijalne dane – filmsku feštu povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka

Poslastica Ženijalnih dana kultni je klasik Federica Fellinija 8 ½ iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar (Najbolji strani film i Najbolja kostimografija). (Srijeda, 8.3. u 20:30).

Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin, film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana… Film je od 9. ožujka na repertoaru Art-kina.

Sve što dolazi djelo je mlade francuske redateljice Mie Hansen-Løve za koji je ovjenčana Srebrnim medvjedom za najbolju režiju na Berlinaleu, a brojni kritičari uvrstili su film među najbolja ostvarenja u 2016. godini. Govori o Nathalie, profesorici filozofije u srednjoj školi u Parizu kojoj suprug objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život… Na velikom platnu od 9. ožujka.

Svoje sjedalo možete rezervirati putem maila (ulaznice@art-kino.org).

8 1/2
8.3. u 20:30

Slavni redatelj Guido Anselmi budi se nakon tjeskobna, klaustrofobična i akrofobična sna. Oporavlja se pred snimanje novoga filma, projekta koji ga ispunjava potpunom nesigurnošću. I dok teku završne pripreme za realizaciju filma o čijem sadržaju još uvijek dvoji, njegovo stanje pogoršavaju nerazriješeni odnosi sa ženama – suprugom Luisom i ljubavnicom Carlom. Producenti ga požuruju, kritičari ispunjavaju sumnjama, novinari su sve nasrtljiviji, pa se njegov doživljaj stvarnosti sve više prepleće sa snovima i vizijama, a sadašnjost s prošlošću. (preuzeto: Filmski leksikon)

„Poslastica“ trećih Ženijalnih dana je kultni klasik Federica Fellinija 8 1/2 iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Ovaj „najbolji film ikada snimljen o snimanju filma“ (R. Ebert) govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota.

Trampolin
od 9.3.

Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin, film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, probija povjerenje i iz podržavajućeg i nježnog prelazi u mračan i nasilan. To je film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede.

U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović.

Bježeći od majke, sedmogodišnja Lina susreće tinejdžericu Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. U njima kao da se zrcali Linina moguća budućnost. Dijeleći sličnu sudbinu, tri junakinje mijenjaju svoje živote i raskrinkavaju tajnu o bolnim rascjepima unutar vlastitih obitelji.

Sve što dolazi 
od 9.3.

Nathalie je profesorica filozofije u srednjoj školi u Parizu. Strastveno radi svoj posao i obožava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju. Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom, slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život. Film je dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu za najbolju režiju, a Mia Hansen—Løve poznata je našoj publici po prošlogodišnjem filmu Raj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari