LIJEP JUBILEJ

Povodom 75. obljetnice KPD-u Bazovica uručeno priznanje PGŽ; Slovenci u Rijeci i okolici naš su ponos!

Povodom 75. obljetnice djelovanja Kulturno-prosvjetnog društva Bazovica, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je svečanost obilježavanja na kojoj je sudjelovao zamjenik župana Vojko Braut.

Svečanosti su prisustvovali i veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Nj. E. Gašper Dovžan, predstavnik Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence izvan granica i po svijetu Rudi Merljak, kao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Čestitajući KPD-u Bazovica visok jubilej, zamjenik Braut je rekao kako Primorsko-goranska županija prepoznaje značaj i vrijednost kojom Društvo obogaćuje naš grad i županiju, kao i aktivnosti kojima doprinosi očuvanju slovenske kulture i jezika, ali i izgradnji boljeg, pravednijeg i uključivog multikulturalnog društva.

Zamjenik Braut je istaknuo veliko zadovoljstvo što ima priliku uručiti priznanje Primorsko-goranske županije, dok je svim članovima KPD-a Bazovica zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Barbara Riman, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, i Jasmina Dlačić, predsjednica KPD Bazovica, zahvalile su Gradu i Županiji na podršci svih ovih godine čijim su predstavnicima uručene prigodne zahvalnice.

Slovenski dom – Kulturno prosvjetno društvo „Bazovica“ osnovano je 1947. godine s ciljem njegovanja jezika, kulture i običaja Slovenaca u Rijeci i okolici. Sjedište društva se od 1950. godine nalazi u Slovenskom domu na Podpinjolu, gdje se održava i dopunska nastava slovenskog jezika i kulture. Zajedno s Društvom, u Slovenskom domu djeluje još deset skupina, a među najaktivnijima su pjevačka, folklorna, dramska, literarna, fotografska, planinarska i omladinska sekcija.

Pored aktivnosti u samom Slovenskom domu, Društvo vrlo aktivno sudjeluje u društvenom životu Primorsko-goranske županije, pa je osnovna škola „Pećine“ postala prva hrvatska škola u kojoj je izučavanje slovenskog jezika i kulture postalo izborni predmet, koji se danas održava i u osnovnoj školi „Kozala“, a nastava slovenskog jezika održava se i u dječjem vrtiću „Bulevard“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari