FILM O KOJEM SVI PRIČAJU: Jeste li ikada pročitali Ustav? Ne brinite, ‘Ustav RH’ uskoro stiže u kina!

Foto: Saša Huzjak

Iako u Hrvatskoj još nije imao svoju premijeru, istoimeni film već je osvojio prestižnu nagradu Grand Prix Amerike na Montreal World film festivalu

Ustav Republike Hrvatske je ljubavna priča o mržnji – barem tako tvrdi redatelj Rajko Grlić. Iako u Hrvatskoj još nije imao svoju premijeru, istoimeni film već je osvojio prestižnu nagradu Grand Prix Amerike na Montreal World film festivalu. Scenarij su napisali Rajko Grlić i Ante Tomić, a osim nagrade za najbolji film, osvojili su i novčanu nagradu od 700.000 kuna.

“To je knjiga po kojoj bi mi trebali ovdje živjeti. To je vrlo tolerantna, takorekoć ljubavna knjiga koje se mi ne pridržavamo, pogotovo političari”, kaže redatelj Rajko Grlić.

“Scenarij je, da vam otkrijem tajnu šefa kuhinje, pisan za dvoje ljudi za koje smo znali – Ksenija Marinković i Dejan Aćimović su bili lica koja smo od početka imali na umu kad smo pisali bolničku sestru i policajca. Nismo znali tko je profesor”, ističe.

Nakon godinu i pol aktivne potrage, redatelj je konačno pronašao svog profesora – i to u Srbiji. To je glumac Nebojša Glogovac. Utjelovio je profesora homoseksualca i tranvestita.

“Vrlo smo pažljivo pisali i taj lik. I polako smo mu probali dat puni, ljudski dignitet”, govori Grlić.

Glumac Dejan Aćimović bio je škrt na otkrivanju karakternih osobina svog lika, ali nešto smo ipak uspjeli iz njega izvući.

“Igram čovjeka, policajca, Srbina koji bi trebao položiti Ustav RH i zato njegova supruga traži pomoć od profesora koji stanjuje iznad njega, koji je malo gej orijentacije, drugačiji je. I tu se dešava između njih svašta- ljubav, mržnja”, poručuje Aćimović.

Ustav Republike Hrvatske sada ima u malom prstu.

“O nabubo, sam, nabubo sam, puno stvari sam nabubo. Nemojte da vam sad recitiram, ali znam ga jako dobro”, kaže Dejan Aćimović.

Možda i političari pročitaju Ustav Republike Hrvatske, ako to nisu do sada. Ili barem pogledaju film.

Silvija Štrbac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari