RIJEČANI ITEKAKO IMAJU UKUSA: Multinagrađivani gorkoslatki mjuzikl „La La Land“ rasprodaje riječke kino-dvorane!

Da nam je netko rekao da će jedan mjuzikl, pa bio on i remek-djelo kakvo je „La La Land“ redatelja Demiena Chazellea, rasprodati riječko kino – teško da bi povjerovali

Zbilo se to ove srijede u riječkom multipleksu:

„Molim dvije karte za „La La Land“ u 18 sati.“, pitamo mi.

„Nema karata, žao mi je, dvorana je rasprodana.“, odgovara mlada djevojka na blagajni kina.

„Nema ni prvi red?!?“, titra nada u gledanje filma o kojem govori (i gleda ga) cijeli svijet.

„Nema, žao mi je.“

„OK, onda dvije za 20 sati“, mijenjamo naše planove u hipu.

„Oprostite, nema karata više niti za 20 sati“, odgovara djevojka koja nas vidljivo žali, ali ne može nam pomoći.

Mjesta nema pa nema. Drugi Riječani su bili brži i pametniji od nas!

la la3

Obješenih noseva, vraćamo se kući. Alternativa? „Assasin`s Creed“. Ne, hvala. Još jedno natjeravanje, šaketanje i pucnjava u virtualnoj stvarnosti ne gleda nam se niti u ludilu!

Sutradan, u četvrtak, odnosno prekjučer, bolje smo sreće. Sredina partera, žamor gledatelja, atmosfera kino-dvorane prepune znatiželjnih gledatelja kakvu ne može nadomjestiti nikakvo kućno kino.

Kreće film. Otvara ga grandiozna scena, glazbeno-plesna točka usred prometnog krkljanca na zaobilaznici suvremenog Los Angelesa gdje se prvi puta, tek ovlaš, susreću glavni junaci filma – baristica Mia (prekrasna Emma Stone) koja radi u kafiću u studiju „Warner Brothersa“ a želi postati glumica, i pijanist Sebastian (karizmatični Ryan Gosling) koji je zaljubljen u (klasični) jazz a želja mu je da na mjestu kultnog okupljališta starih jazzera otvori vlastiti  jazz-klub.

No na putu do ostvarenja njihovih snova puno je prepreka. Nakon svima poznatih prvih kamenčića spoticanja u prepoznavanju međusobnih simpatija i ostvarenja ljubavne veze, njih dvoje (i bukvalno) dotiču zvijezde u planetariju „Griffith“ (sjajna glazbeno-plesna točka).

Pomažu jedno drugome kako bi zajedno prebrodili egzistencijalne krize i nastavljaju tragati za osobnim ispunjenjem. Chazelle nas pritom časti zabavnim i uzbudljivim reminisencijama na neke od klasičnih mjuzikala („Pjevajmo na kiši“, „Cherbourški kišobrani“, „Amerikanac u Parizu“…) u cinemscope formatu koji nas snažnim bojama (crvena, žuta, plava…) vraća u neka druga (bolja?) filmska vremena, niti jednoga trenutka ne ponirući u patetiku i žal za prošlošću.

Upravo suprotno: „La La Land“ svjež je i originalan film u kojem junaci raspravljaju o odnosu tradicionalnog i modernog (jazz), o pravom omjeru između traganja za ostvarenjem životnih snova i potrebe za svakodnevnim preživljavanjem. Pametan i životan film koji nas čak počasti svojevrsnim alternativnim završetkom – samo kako bi pojačao svoj krajnji melodramatični učinak koji će vas natjerati da se zavrtite u vrtlogu vlastitih emocija poput hrčka na vrtuljku.

Glazba iz filma proganjat će vas danima, tjednima i mjesecima – songovi „Mia & Sebastian`s Theme“, „City of Stars“, „Plenetarium“… Chazelleova prijatelja iz studentskih dana Justina Hurwitza već sada su klasici žanra, a o „kemiji“ između Stoneove i Goslinga možemo reći (bez pretjerivanja) samo ovo – njihova je filmska ljubavna priča u ravni one Bogarta i Bergmanove u „Casablanci“!

„La La Land“ ekstranadarenog mladog Damiena Chazellea (redatelj remek-djela „Ritam ludila“) nedavno je osvojio rekordnih sedam nagrada Zlatni globus (između ostalih za najbolju komediju-mjuzikl, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu i najboljeg glavnog glumca) a sličan, ako ne i isti rasplet filmska kritika i publika predviđaju mu i na skorašnjim nominacijama odnosno dodjeli nagrada Oscar.

Riječani su svoj vrijednosni sud već iznijeli velikom posjetom dvoranama u kojima igra magični „La La Land“.

A ako to još niste učinili i vi, svakako vam savjetujemo da ovaj film godine neizostavno pogledate na velikom platnu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari