RIJEČKA PREMIJERE „SPECTRE“ Bondov skor: tri kontinenta, dvije ljubavnice, jedan megalomanski lunatik i bezbroj mrtvih

Danas je i u riječki multipleks Cinestar stigao novi film o tajnom agentu 007 Jamesu Bondu – „Spectre“.

Dugoočekivani nasljednik megauspješnog „Skyfall“ koji je prije tri godine u svjetskim kinima zaradio nevjerojatnih milijardu i 109 milijuna dolara, ponovno u režiji Sama Mendesa i ponovno s Danielom Craigom u glavnoj ulozi šarmantnog i ubojitog tajnog agenta (možda posljednji puta?) s dozvolom za ubijanje, novo je egzotično putovanje kontinentima (Srednja Amerika, Europa, Afrika) uz puno vratolomne akcije, špijunskih intriga, elegantnih odijela i atraktivnih haljina – a neće biti nezadovoljni ni ljubitelji brzih i skupocjenih automobila.

Formula koja je najdugovječniji filmski serijal „dotjerala“ do već 24. nastavka besprijekorno funkcionira i dalje, mada je u dramatično promijenjenim globalnim društvenpolitičkim okolnostima u odnosu na originalni hladnoratovski milje naš omiljeni filmski junak dobio protivnike s donekle promijenjenim agendama. U ovom filmu Bond se bori protiv „vrhunaravnog“ megalomana kojem su Bondovi protivnici iz nekoliko prethodnih filmova (i doslovno) bili samo sluge, i koji iz pozadine – kako se da naslutiti – „drma“ ključnim globalnim kretanjima, pa i aktualnom izbjegličkom krizom.

Agent u službi Njezina veličanstva sve će to, naravno, dovesti u red, no ne bez žrtava i dalekosežnih odluka koje možda sugeriraju kako Daniela Craiga posljednji put gledamo u ulozi agenta 007. Uglavnom, „Spectre“ je sjajan u početnoj trećini, tu je jedna od najboljih uvodnih scena viđena u Bondovima uopće (snimljena u Mexico Cityju za trajanja tradicionalne povorke povodom Dušnog dana!), potom tradicionalno atraktivna animirana špica i intrigantni zaplet koji puno obećava; ali film donekle gubi na tempu u samoj sredini poduljeg trajanja (gotovo 150 minuta!).

Završnica donosi katarzu kako gledateljima tako i glavnom junaku, a opći mračni ton filma zapravo ima tako malo dodirnih točaka s Bondom kakvoga se sjećamo iz 70-ih i 80-ih, gdje su Sean Connery i Roger Moore bio „jači“ i u mijenjanju ljubavnica, egzotičnih lokacija i ispijanju pića.

Ipak, i ovakav – puno seriozniji Bond – potpuno zaslužuje gledateljevu pažnju u mraku kino-dvorane!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari