(FOTO, VIDEO) Prije 37 godina ‘Smogovci’ su počeli s emitiranjem, evo 10 zanimljivosti o toj legendarnoj seriji!

Screenshot/YouTube

Kada je 04. travnja 1982. godine tadašnja Televizija Zagreb prikazala prvu epizodu televizijske serije ‘Smogovci’, vjerojatno se nitko u bivšoj državi nije nada niti sanjao kakav će uspjeh na kraju postići.

Režiju Smogovaca potpisuje Milivoj Puhlovski, a serija je nastala prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca. U kratkom roku je postala vrlo popularna, a mnogi danas pričaju s velikom nostalgijom o njoj i pripremaju se za učenje svoje djece o legendarnim dogodovštinama likova iz Smogovaca.

Prva dječja serija sa specijalnim efektima

Osim što je bila posebna po tematici i mnogim mladim glumcima koji su igrali glavne uloge, bila je to prva hrvatska dječja serija sa specijalnim efektima. Bongo koji je od početka serije ‘imao posebne moći’, u kasnijim nastavcima kontaktirao je ‘izvanzemaljce’ koji gu ga i došli posjetiti. I iako ako danas to možda izgleda smiješno, tada je bilo novo i vanserijski.

U seriji su  se pojavile mnoge poznate ličnosti

U seriji su se pojavljivala mnoga javnosti poznata lica. U prvoj sezoni pojavio se frontmen Azre Branimir “Johnny” Štulić, a pojavio se i Miroslav Ćiro Blažević, glumio je sebe kao glavnog šefa zagrebačkog Dinama. Josipa Lisac pjevala je Ave Mariu na vjenčanju Dunje i Mazala, a Nosonja je nastupio u Kviskoteci kod Olivera Mlakara.

Iako su u seriji glumili prijatelje Dadu i Cobru…

u stvarnom životu Boris Mirković i Mario Mirković su braća. Boris se glumačkoj postavi pridružio tek u 4. sezoni s obzirom da se originalni Dado, tj. Omer Alin, preselio u Australiju.

Serija je emitirana…

…diljem svijeta. Osim što je bila iznimno popularna u bivšoj državi, zgodne braće Vragec pratili su gledatelji u Australiji i Švedskoj. Popularna je bila i u Njemačkoj, Novom Zelandu, pa čak i Kini.

Mladi talenti iz serije nisu željeli glumačku karijeru

Neke od glavnih uloga Puhlovski je povjerio natruščicima, točnije djeci koji su igrali uloge Marine, Dade, Bonga, Lore, Bimba, Štefek i Buce pa čak i voljene Mazalove Dunje.

I iako su se odlično snašli pred kamerama nitko od njih nije nastavio s glumačkom karijerom. Originalna Dunja, Anamarija Petričević izašla je iz serije prije kraja snimanja te danas radi u kozmetičkoj industriji. Originalni Dado, usred snimanja preselio je u Australiju, a prije nekoliko godina vratio se u Hrvatsku.

Marinu je glumila Gorana Stepanić, koja se i prije Smogovaca glumila u seriji ‘Lažeš Melita’. No, nakon Smogovaca više nikad nije glumila, baš kao ni Edvin Dautović koji je glumio Bonga, Irena Tomasov koja je sjajno odigrala Loru, ali ni ‘zločesti’ Marinin brat, Bimbo kojeg je glumio Marko Majer.

https://www.youtube.com/watch?v=gUs4PZA3OUQ

Glazba iz vesterna Sedmorica veličanstvenih je…

..bila svima dobro poznata uvodna ‘špica’. Smogovci su uvijek započinjali s poznatom melodijom, a u njoj su bili odjeveni kao kauboji baš kako bi odali počast Sedmorici veličanstvenih. Tijekom godina, povećavao se broj Vragecovih koji su u uvodnoj špici i dalje prepoznatljivo šetali.

04.04.1982. godine…

…prvi put je emitirana serija ‘Smogovci’. Gledatelji nisu bili ni svjesni da svjedoče povijesnom trenutku hrvatskih serija.

Smogovci su osim prepoznatljive glazbe počinjali panoramskom snimkom Zagreba i pripovjedačkim glasom Ivana Hetricha. Tijekom sezona, promijenilo se čak još pet pripovjedača,  a to su bili Žarko Potočnjak, Zvonimir Zoričić, Ljudevit Grgurić, Tomislav Rališ i Siniša Popović.

Dio glumačke ekipe više nije s nama

S godinama smo se, nažalost, zauvijek oprostili od Đorđa Rapajića koji je utjelovio legendarnog Nosonju, Slavka Brankova kojeg su obožavali kao ‘zlog’ Crnog Džeka, te Emila Glada koji je utjelovio ujaka Fleka. Željko Bilen, koji je glumio Štefeka, preminuo je 2003. godine u 32. godini. Upucan je hicem u glavu. Osim njih više nema ni Ilije Ivezića kojeg svi pamte kao Inspektora koji govori legendarnu rečenicu: ‘Oni su mali, ali su veliki. Odnosno hoću reći, nisu više mali….”. Preminuo je i Marinin otac u seriji, Edo Peročević baš kao i humorističan susjed Jura kojeg je godinama igrao Angel Palašev.

Mira Furlan karijeru je nastavila graditi u Americi

Mira Furlan igrala je Nosonjinu ženu i majku Dade koji se zaljubljuje u Marinu. I iako su neke druge glumce u seriji zamijenili, kada je Mira odlučila napustiti Smogovce na njezino mjesto nije došao nitko. U scenarij su ubacili da je na putu.

Mira je godinama poslije preselila u Ameriku gdje je nastavila graditi glumačku karijeru te je ostvarila uloge u serijama poput ‘Lost’ i ‘Babylon 5’.

Brojne glumce…

…i dan danas nakon svih postignuća na cesti znaju dozivati imenima likova koje su tada utjelovili, a većina serije snimljena je na zagrebačkoj Pešćenici, odnsono Nasleku kojeg su i Smogovci u jednoj epizodi ‘uspješno obranili’.

 

Autor: Buzzara.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja