(FOTO,VIDEO) BILJNI VJENČIĆI I MITSKE BILJKE: U Malom salonu na Korzu zanimljiva izložba o ljekovitom bilju

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S početkom proljeća, 21. ožujka, u Malom salonu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorio je izložbu „Domaće ljekarije“ posvećenu – ljekovitom bilju. 

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kombinirajući umjetničke radove iz vlastitog fundusa, radove pozvanih autora te kulturno-povijesni i etnografski materijal, kustosica izložbe Ksenija Orelj posjetiteljima je omogućila susret s mitskim biljkama poput mandragore, biljnim vjenčićima koji štite od bolesti ili zla, ili biljnim artefaktima koji se gotovo nadmeću s prirodnim tvorbama, prenosi portal Moja Rijeka.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Krećući se između područja magije i pučke medicine, alternativnih i neslužbenih načina korištenja biljaka te njihovog eksperimentalnog tretmana u suvremenoj umjetnosti, izložba polazi od toga kako su ljudi oduvijek nastojali proniknuti u nedostupno i spoznati stvarnost s „ove“ i „one“ strane razumskog, služeći se i maštarijama, praznovjerjem, prividima.

Moderno doba znanstvenih otkrića dobrim je dijelom odagnalo neobjašnjivo, no krhkost i promjenjivost organske tvari i dalje izaziva svojom zagonetnošću.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na izložbi su izloženi radovi Tomislava Čeranića, Silvije Đolonga, Mirne Kutleša, Slave Raškaj, Melite Sorola Staničić, Stjepana Stolnika, Jasne Šikanja, Ele Štefanac, Lazara Vujaklije i Kamila Vujčića.

Izložba je dio programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a može se pogledati do 24. travnja 2019.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari