2. RETROPATIJSKI FESTIVAL: Sljedeći vikend Opatija u znaku evergreena i klasične pop-glazbe!

Prva festivalska večer posvećena je liku i djelu Arsena Dedića, a druga večer naziva “RetrOgledalo” glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival

RetrOpatijski festival glazbena je manifestacija koja se održava početkom studenog u slavnoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, s ciljem promocije i adekvatne valorizacije bogate glazbene ostavštine skladatelja popularne glazbe okupljenih oko legendarnog Opatijskog festivala tijekom druge polovice prošlog stoljeća.

Drugo izdanje RetrOpatijskog festivala su u opatijskom hotelu Kvarner predstavili ravnateljica ustanove Festival Opatija Rajna Miloš i glazbeni producent Olja Dešić

press-konferencija

RetrOpatijsku festival čine dvije večeri od kojih je prva posvećena jednom glazbenom imenu čije skladbe izvodi manji broj renomiranih izvođača, dok je druga večer tematski organizirana oko skladbi izvođenih na Opatijskom festivalu u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je taj festival bio najznačajnije glazbeno događanje u regiji.

 

Cilj događaja jest promovirati stvaralaštvo domaćih skladatelja, ali i u suvremenijem izričaju predstaviti „evergreen“ skladbe koje su postale dio domaćeg kulturološkog „kolektivnog pamćenja“.

Najava koncerta Josipe Lisac 121212

Ova manifestacija nastavlja tamo gdje je, sredinom osamdesetih, završen Opatijski festival. Vrijeme održavanja, mjesec studeni, nije slučajno odabran jer je to postsezona u koju stiže još jedno vrijedno događanje.

U prošlogodišnjem, prvom izdanju RetrOpatijskog festivala odana je počast skladatelju i glazbeniku Ivi Robiću, i to u sklopu programa obilježavanja 15. godišnjice njegove smrti, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

Ove godine prva večer posvećena je liku i djelu Arsena Dedića i održat će se u petak 11. studenog 2016 s početkom u 20 sati. Kroz razgovore sa suvremenicima i odabrane skladbe prikazat će se “život uz Arsena” i odati počast jednom od najvećih glazbenika s ovog područja koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi. Glazbenici koji sudjeluju odabrani su uz suradnju s obitelji Dedić, a izvođači Arsenovih pjesama su: Gabi Novak, Matija Dedić, Josipa Lisac, Zoran Predin, Marko Tolja, Maja Posavec, Lea Dekleva, Vedran Mlikota, Edvin Liverić i Merima Ključo, uz instrumentalnu pratnju Jazz Banda HRT-a, te prateće vokale koje čine Vokalni sastav Akvarel. Voditeljica programa prve večeri je Iva Šulentić.

retropatija2016-plakat

Druga večer naziva “RetrOgledalo” posvećena glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival, održat će se u subotu 12.studenog također u 20 sati u Kristalnoj dvorani hotela KVARNER u Opatiji. Ova večer prikazuje karijere četvero vrhunskih umjetnika i voditelja koje su započele upravo u Opatiji ili im je Opatijski festival značio puno u njenom razvoju. Gabi Novak, Josipa Lisac, kao i mlađi glazbeni kolega Neno Belan te voditelj Oliver Mlakar, uz potporu mladih izvođača Maje Vučić, Marka Tolje, Ivane Kindl, Nine Badrić, Maje Posavec i Luce prisjetit će se svojih festivalskih trenutaka.

Presjek zanimljivosti umjetničkih biografija svakog izvođača publika će pratiti i kroz priloge, koje uključuju i autobiografski prikaz glazbenika u smislu intervjua te razgovora sa suvremenicima, sve u cilju da dočaramo povijest na zabavni i dokumentarni način.

Izvođače će obje večeri pratiti Jazz Band HRT-a, s vokalnim sastavom Akvarel u ulozi pratećih vokala, a sve skladbe bit će obrađene u novim aranžmanima što uz bogate produkcijske uvjete i kreativna scenografska rješenja čini ovaj projekt visokoumjetničkim proizvodom. Voditelj programa druge večeri je Robert Ferlin, dok je scenarist objiju večeri Renato Baretić, poznati hrvatski pisac i novinar. Glazbeni producent festivala je Olja Dešić.

nina-badric

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 100 kuna za svaku od dvije večeri su u prodaji a mogu se kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici, u riječkom Dallas Music Shopu i u Caffe baru „Nad urom“ u robnoj kući „Korzo“ u Rijeci te online na adresi www.mojekarte.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views