MLADI, SVEĆENICI I VISOKE CIJENE

Video | Direkt na tulumu godine u Splitu: 150.000 mladih, kokteli za 110 kuna i svećenici na bestijalnoj ‘Sodomi’

Mladi se su zabavili, grad je zaradio, a naša Dragana Eterović tri dana nije pošteno spavala. Izbliza je proučila Sodomu i modne kombinacije i cijene

Lud je ovo vikend bio u Splitu. Ne samo što su bili izbori, nego se broj stanovnika poduplao. 150 000 mladih, od Amerike preko Japana do Švedske stigli su na Ultru. Nije im bio problem platiti 1500 kuna za sobičak, nije im bio problem ni što su na ulazu ostali bez ruževa i upaljača, nije im bio problem dati 110 kuna za mali koktel, niti 140 kuna za kondome. Došli su na tri dana zabave i plesa, došli su potrošiti novce, ali to je zato bio problem nekim našim moralnim vertikalama. Bivši splitski gradski vijećnik Martin Pauk i Vice John Batarelo grmjeli su na Facebooku o nemoralu, Sodomi i bludnicama, sotonskim trubama, bestijalnim orgijama, razvratnoj šund glazbi i promociji grijeha. Dotle su neki splitski svećenici lijepo došli među mlade i umjesto zgražavanja mladima lijepo dijelili vodu. Mladi se su zabavili, grad je zaradio, a naša Dragana Eterović tri dana nije pošteno spavala. Izbliza je proučila Sodomu i modne kombinacije i cijene. Dakle, Dragana na Ultri, izvolite.

Što luđe to bolje. Minimalna količina odjeće i ludi kostimi, to se nosi na Ultri. Važno se izdvojiti od mnoštva.

“Samo odvažno ili možemo kući! Samo smo se uskladili svi zajedno. Ne znam za vas, ali mi smo prava umjetnost”, poručili su Isiah, Cassie i Taylor iz SAD-a.

“Ovo mi je svakodnevna odjeća. Ja volim biti ekstra kada mogu biti ekstra”, kazala je Linnea iz Švedske.

“Ja sam Mario! Zato što volim Marija, volim kostime”, poručio je Contuein iz Francuske.

I dok se oni zabavljaju, uživaju u glasnim decibelima, stanarima susjednih zgrada nije toliko dobro. Neki vjerojatno imaju i čepiće s kojima pokušavaju umanjiti buku. Kolone željne zabave pristizale su tri noći. Gužve su se stvarale na ulazima, a išlo je sporo zbog detaljne sigurnosne provjere.

“Zapravo jesmo dugo čekali, ali dobra je ideja sve provjeriti zbog sigurnosti. Mislim da provjeravaju zbog droga, alkohola i oružja”, kažu Ines i Leonor iz Švedske.

Na pretresu su posjetitelji ostajali bez uložaka, tampona, ruževa za usne, upaljača, čak i kondoma. No sve se moglo kupiti na festivalu, naravno po prigodnim, trostruko većim cijenama. Upaljač 40, voda 34 kune, pivo 60, a manji koktel oko 110 kuna.

“Pa nama domaćima je skupo ali je odlično. Ne znam za strance, njima je vjerojatno malo jeftinije”, rekla je Gita iz Zagreba.

“Zato što su cijene previsoke unutra festivala, zato sam došao ovdje piti pivo , pa ću onda unutra”, kazao je Toni iz Španjolske dok je ispijao piće izvan festivala.

Policija je zaplijenila razne vrste droga i privela 213 osoba zbog posjedovanja, a osam zbog trgovanja. Pričalo se i o novim modelima unosa droge: u pastilama za grlo.

“Ja samo pijem, ne mogu reći. Ali vidim da se dosta ljudi drogira. Tko zna? Ali pogledajte ovo- morate se moći drogirati. Nitko nije trijezan, sigurno da nije”, kazao je Aidan iz SAD-a.

Najviše intervencija hitne bilo je upravo zbog trovanja alkoholom ili drogama, no kažu – manje nego prijašnjih godina.

“Pa nakon dvije godine pauze dosta je veliki broj posjetitelja, a broj naš intervencija je naš prosjek kao da se smanjio. Ili su poslušali naš savjet ili su to neke nove generacije. Vidjet ćemo”, rekao je Dubravko Šola, liječnik hitne pomoći.

Vodu su zato na festivalu dijelili svećenici, koji su stigli kao duhovna potpora raskalašenoj mladeži.

Noći luduju, a danju uživaju kao i svi ostali turisti. Da se Splitu stanovništvo poduplalo, očito je bilo u hladu, na plažama ili restoranu.

“Prvi put sam u Splitu I tako je lijepo. Drago mi je što smo ovdje. Imali smo tvrdi lockdown u Australiji. Nije se moglo putovati i bilo je teško. Ali sada biti ovdje uz ovu atmosferu. Dobro je sresti ljude iz toliko različitih kulturu osobito na Ultri”, rekla je Sarah iz Australije.

“Stvarno lijepe žene, hladno i dobro pivo. Hrana je nevjerojatna i plaža nam je super”, rekao je Bernardo iz Portugala.

Iznajmljivači zadovoljni jer, sobe su bile pune od Omiša do Trogira. Zadovoljni i ugostitelji. Makar partijanerima nije bilo do oborite ribe i skupih domaćih delicija.

“Gosti su fantastični, vole plesati, vole razgovarati, fantastični. Nisu uopće izbirljivi, nije im bitna cijena. Plaćaju većinom karticom budimo realni”, kaže Mate Bilojelić, koktel majstor u kafiću.

“Ujutro nisu darežljivi s napojnicama, ali popodne kad se malo pije vjerojatno jesu”, kaže Triliana Francisko, zamjenica voditelja restorana.

Dok jedni zadovoljno broje novčanice, desnica na Facebooku moralizira o Sodomi i bludnicama, a ni nekim Splićanima nisu dragi prizori golih razdraganih partijanera po gradu.

“A kažem to da je ovo zbilja pretjerano. Ne mogu u spizu, ne mogu na more, u busu po dva sata dok dođem kući. Tako da je to apsolutno ludnica”, kaže Jadranka iz Splita.

“Ima ih oko mene puno. Iznajmili su tu apartmane i tako. Pojedinci samo to malo kad se napije- budu malo glasni, ali ne smeta to ništa”, kaže Dušan.

“Dođu, odu, prođu, ostave dosta smeća I ukratko, to je to”, kaže Sanda.

Otpada je nesumnjivo bilo jer su radili skupljači boca, privatna tvrtka za čišćenje, ali gradska komunalna. Neki su se radeći i zabavili.

“Pa došli smo vamo raditi, došli smo kupiti smeće, ali prije svega smo se došli dobro zabaviti”, kaže Matija Kovo, djelatnik privatne tvrtke za čišćenje.

“Težak je to posao, ali zabavan. Mi živimo svoj san. Ovo je naša strast i sretne smo što radimo i što smo ovdje u Hrvatskoj”, rekle su Alora i Hilary, službene plesačice Ultra Europe festivala.

Neki su stigli zbog viših ciljeva.

“Znači žurka je fenomenalna, ova je najbolja žurka na svijetu, majke mi. Znači najbolje. Svuda cure, muzika, alkohol, što god želiš. Znači ja ću da nađem ovdje moju ženu majke mi”, kazao je Ivan iz Kanade.

Tko je koga ili što našao teško je reći, no tulum godine završio je nakon tri dana ludila u zoru, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari