MIK 2017 KRENUO IZ OPATIJE: „Živet će vavik naša beseda“ najviše se dopala opatijskoj publici

Foto: Borna Ćuk

Gotovo tisuću gledatelja uživalo je u trosatnoj festivalskoj večeri otvorenja, i na kraju glasovanjem odlučilo pobjednike opatijske večeri

„Boje neka se zatare selo nego užanca“ stara je slikovita mudrost naših krajeva, ali i moto svih onih koji organizacijom kulturno-zabavnih manifestacija održavaju tradicionalne vrijednosti i baštinu. Ljudi prolaze, običaji ostaju. Melodije Istre i Kvarnera festival je koji u posljednjih pedesetak godina najvjernije stoji kao nositelj očuvanja čakavske besede na ovom području, oplemenjene prepoznatljivim karakterističnim melosom i ritmovima.

Popularni MIK ove godine doživljava svoje 53. izdanje, a Opatija ga ugošćuje deveti put. Štoviše, ovogodišnja festivalska karavana na šestodnevno putovanje Kvarnerom i Istrom otisnula se sinoć (utorak, 27. lipnja) upravo iz Opatije, a preko Malinske, Kastva i Raše veliko finale očekuje nas 2. srpnja na riječkom Korzu.

I u ovogodišnjih devetnaest skladbi dominira tematika ljubavi prema pitoresknom zavičaju, a ode rodnom kraju nakon izvedbi na MIK-u postaju nezaobilazni repertoar svih generacija.

Od domaćih snaga na ovogodišnjem MIK-u, Opatijci su posebno ponosni na svoje sugrađane Martinu Majerle, Duška Jeličića – Duleta i Francesca Squarciu. Gotovo tisuću gledatelja uživalo je u trosatnoj festivalskoj večeri otvorenja, i na kraju glasovanjem odlučilo pobjednike opatijske večeri: treću nagradu publike osvojila je upravo Martina Majerle sa skladbom Brune Pilepića i Daniela Načinovića „Teče, teče Rečina“, a drugo mjesto po glasovima publike osvojila je mlada Nina Fakin sa skladbom Andreja Baše i Roberta Pilepića „Ča je život“.

Lovorike na prvoj festivalskoj večeri prema glasovima publike odnijela je posljednje izvedena skladba natjecateljskog dijela, „Živet će vavik naša beseda“ autora Roberta Grubišića i Roberta Pilepića koju su izveli MIK maheri Voljen Grbac, Joso Butorac i Edi Šegota.

Tekst i foto: P. B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari