NEOBIČAN NASTUP Šajeta će održati koncert u skloništu za životinje, a „publika“ će se moći posvojiti!

To je samo jedan od događaja u sklopu obilježavanje Svjetskog dana glazbe širom županije u što je uključeno više od 100 glazbenika

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture.

Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Hrvatska glazbena unija PGŽ organizira obilježavanje Svjetskog dana glazbe “Umrežimo se glazbom od 7–77 godina” s ovogodišnjim motom “Male prijestolnice kulture PGŽ”.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Županije to su najavili pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, tajnica Hrvatske glazbene unije PGŽ Jadranka Čubrić, Sandro Bastiančić iz grupe En Face, umjetnički ravnatelj Liburnia Jazz festivala Elvis Stanić, Tatjana Bon iz ženske klape „Luka“ i Šajeta. Cilj akcije je obići gradove i općine županije, domove te ustanove socijalne skrbi u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti s glazbenicima.

Pročelnik Jurešić je rekao da ga ova manifestacija iz godine u godinu raduje i pogađa u srž onoga što Primorsko-goranska županija želi postići, a to je da kultura dođe među ljude i izazove ih na susret s umjetnošću.

Na Svjetski dan glazbe glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi. Tako se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično.

Tajnica HGU Jadranka Čubrić kazala je da je ovo prva godina u kojoj su se županijskoj glazbenoj uniji počeli javljati škole, mjesni odbori i pojedinci s pitanjem kako se uključiti. To znači, rekla je Čubrić, da je slogan stvaranja glazbe taj dan polučio uspjeh.

“Danas nam se pridružila još jedna osnovna škola tako da se taj popis širi, ali mi smo ti koji iniciramo. Ove godine smo u čast Europske prijestolnice kulture manifestaciju nazvali ‘Male prijestolnice kulture PGŽ’ i odabrali nekoliko atraktivnih, ali gotovo zapuštenih mjesta. U Rijeci ne idemo na ulice jer smo tu svakodnevno, ali pohodimo domove za potrebite i to ćemo nastaviti. Pridružilo nam se više od 100 glazbenika profesionalaca i amatera, a pomagale su i turističke zajednice gradova i općina, centri kulture, mjesni odbori”, rekla je Čubrić.

Obilježavanje Svjetskog dana glazbe započinje nastupom Ženske klapa „Luka“ na Tarsatičkom Principiju, te se nastavlja cjelodnevnim programom u srijedu. U skloništu za napuštene životinje u Liču, Šajeta će održat i prvi koncert na kojem će se moći „posvojiti publika“. Za sam kraj svi će se okupiti na jazz brodu na kojem će nastupati svi sudionici 17. Liburnia jazz festivala.

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja uključujući i Hrvatsku, organiziraju okupljanja glazbenika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views