Natjecanjem u zračnoj gitari počinje jubilarni 20. Festival gitare u sklopu 26. Kastafskog kulturnog leta!

Festival gitare ove godine slavi svoje 20. izdanje koje će biti obilježeno raznovrsnim prigodnim programom

20. Festival gitare u sklopu 26. Kastafskog kulturnog leta započet će u četvrtak 20. srpnja u 20 sati prvim kastavskim Natjecanjem u zračnoj gitari. Sviranje zračne gitare tradicionalna je disciplina u kojoj se natjecanja održavaju od 80-tih godina u Švedskoj i SAD-u. Postepeno rastući u popularnosti, sviranje zračne gitare doseglo je kultni status svjetskim natjecanjem koje se godišnje održava u sklopu Oula festivala u Finskoj.

Ova performativna vještina podrazumijeva korištenje perika, kostima, gestikulacije i koreografije dostojne svakog rocki heavy metal gitarista. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca, osvojiti brojne nagrade i na trenutak zakoračiti u uloge velikih majstora gitare.

Prvi dan Festivala gitare zatvaraju pobjednici 37. Ri Rocka, riječka grupa Sillycons. Ulaz na prvi dan 20. Festivala gitare je slobodan.

Jubilarno izdanje festivala, koje traje do 15. kolovoza, predstavlja brojne glazbene poslastice i radionicu sviranja gitare. Voditelj radionice sviranja gitare je multiinstrumentalist i kompozitor ZoranMajstorović. Radionica je namijenjena gitaristima svih stupnjeva predznanja, ali i drugim instrumentalistima koji žele proširiti svoje glazbeno znanje.

Teme i koncepti koji će se obrađivati: ritam, osnove ritma, sistema ritmičkog fraziranja, harmonija – od osnova do napredne jazz harmonije, što je melodija i kako je stvoriti, tehnike sviranja gitare, improviziranje na zadane predloške, slobodno improviziranje i trenutno komponiranje, sviranje u raznim formacijama, jazz blues, jazz standardi. Po završetku radionice organizirano je koncertno predstavljanje polaznika. Na radionicu, koja je slobodna za sve polaznike, možete se prijaviti putem linka: OBRAZAC

Prvim koncertom u srpnju, kastavskoj će se publici predstaviti američki jazz gitarist Russ Spiegel u pratnji domaće gitarističke snage, Zorana Majstorovića.

Ljubitelji klasične glazbe u kolovozu će imati priliku uživati u koncertu vrhunskog Petrita Çekua, nakon kojeg slijedi američka glazbena poslastica ‒Muriel Anderson i Duck Baker ‒ vrhunski fingerstyle gitaristi.

Festival gitare završit će ritmovima izvornog flamenca u izvedbi španjolskog sastava, Alfonso & Miguel Linares Flamenco Quarteta.

Festivalske i pojedinačne ulaznice za Festival gitare mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records Rijeka, Splitska 2a; Foto Revija, Užarska 28; Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom – IV kat, Trg Ivana Koblera 1; New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2; KD Kostrena, Žuknica 1b, Kostrena; Istra Sport d.o.o., Marsovo polje 8, 52100 Pula te na www.mojekarte.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari