Riječanin oduševio svirajući dvije gitare istovremeno!

Prigoda je bila svečana, a uveličao ju je svojim nevjerojatnim muziciranjem poznati riječki glazbenik

Danas je u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti koji se obilježavaju 22. odnosno 25. lipnja. (OVDJE)

Svečanost je svojim nastupom na gitarama uveličao i višestruki dobitnik glazbene nagrade Porin, rođeni Riječanin Darko Jurković – Charlie koji je sve prisutne oduševio nevjerojatnom tehnikom muziciranja na – dvije gitare istovremeno!

Darko Jurković Charlie rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odjelu za violinu. Gitaru je počeo svirati s 15 godina. 1990. godine upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austrija). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

Niz godina bio je član Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji s legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. 2015. te dvije nagrade „Porin“, jednu za instrumentalnu verziju skladbe Chico Barque, „Cantando no toro“ (2006), i za najbolji jazz album „Jazzy Bach“ zajedno s pijanistom Matijom Dedić (2015.)

U rujnu 2016. predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnom festivalu Put Svile u Kini. Kao član izuzetne međunarodne putujuće družine, sudjelovao je u spektaklu koji je izveden dvadeset puta za redom od kazališta, sveučilišnih i sportskih dvorana pa do „Open Air“ stadiona gradova provincije Shaanxi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views