IZAŠLA JE IZ TISKA

”Grobničko selo Lukeži” naziv je knjige o mjestu u grobničkom zavičaju

Velika i poučna knjiga ovog puta donosi blaga iz Grobničkog sela Lukeži. Autorica Delfina Kružić iz istoimenog jelenjskog mjesta na gotovo 500 stranica, formata A4, u mekom uvezu donosi, možemo slobodno reći, „malu Bibliju“ svojeg rodnog sela u kojemu živi i obitava.

Sami sumještani te istraživanje autorice Kružić bili isu neprocjenjivi izvor zanimljivih informacija  i dragocjenih podataka skupljenih u jedinstvenu cjelinu koja je prezentirana dostojno, na dobrom papiru s kolor tiskom.- Bez tih dobrih i i susretljivih ljudi, njihovih priča, svjedočanstva i o davno minulim vremenima, o njihovoj prošlosti  i nekadašnjem načinu života , ove knjige ne bi bilo, kazala je u uvodniku autorica Delfina Kružić, dodajući kako će ova knjiga starijim naraštajima biti emotivan podsjetnik na minula vremena, a mladima zanimljivo i edukativno putovanje kroz povijest.Podsjetimo, Lukeži su malo naselje u općini Jelenje, smješteno na istočnoj obali Rječine. Kao jedno od najljepših mjesta uz tu  kršku rijeku. Kako i priliči u Lukežima je održano predstavljanje te promocija knjige.

U 26 poglavlja iznesene su već poznate zanimljivosti o Lukežima i Grobnišćini ali i dodana svjedočanstva samih mještana o ratnim zbivanjima ali i razvoju industrije kao i obitavanje ljudi prema gradu. Poznato je da su mnogi Lukežani radili u nekadašnjoj Harteri. Stara volta u Lukežima zauzima posebno mjestu u knjizi  i pršti zanimljivim detaljima, kao i zaseban odlomak o Lukeškim mlikaricama koji su za svoj život teško privređivale. Lukežani su oduvijek bili odlične zanatlije, pa je kroz svjedočanstva ispričana priča, od posljednjeg postolara do pitura. Mjesta se našlo i za tradiciju i nošnju, koja je prikazana uz autentične fotografije. Posebna poglavlja zauzimaju Domovinski rat ali i školstvo. U knjizi su tako prikazani svi učitelji i nastavnici koji su rođenjem iz Lukeža ili su tamo godinama nastanjeni. Poseban prilog  o knjizi i oko knjige Grobničko selo Lukeži dala je i Iva Lukežić, profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci.

Kako pak ne bi otkrili sve detalje preporučujemo nabavku knjige. Ljubitelji povijesti, lokalnih običaja i tradicije Grobnišćine dobili su novo blago u kojemu je prikupljena vrijedna dokumentacija i poticaj za daljnja istraživanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari