TRI MINUTE LUDILA

Video | ŠČarolija u Liverpoolu! Nema tko ne priča o Letu 3. Pogledajte video, Prlju uspoređuju i s Freddyjem Mercuryjem

Apsolutni kaos. Kao Jaffa keks začinjen ludim gljivama. Hrvatski odgovor na Monty Python najluđe je od svega. Najkontroverznije kostime nosili su hrvatski šok rokeri. Tako mediji poput BBC-a, Guardiana i britanskog Daily Stara pišu o 3 minute ludila koje je sinoć u Liverpoolu priredio Let 3

Njihov sinoćnji nastup na YouTubeu ima 1,3 milijuna pregleda, više nego ijedan drugi. To je taj nastup o kojem danas svi pričaju. Nastup tijekom kojeg je cijela dvorana u Liverpoolu vikala “ŠČ”.

Ujedno i najgledaniji nastup sinoćnjeg polufinala, s više od milijun pregleda na YouTubeu. Nastup koji nas je nakon 6 godina ponovno doveo u finale Eurosonga.

Let 3 oduševio je i njihovu dobru prijateljicu. Alka Vuica nam se javila s kapom ŠČ koju joj je poklonio Mrle. Kaže, oni trebaju pobijediti.

“ŠČ! Bravo dečki, jako sam sretna da smo se plasirali u finale, otpočetka vjerujem u Let 3, obožavam ih, stvarno su konceptualni umjetnici i uvijek imaju poruku. Ja vjerujem da će pobijediti, dapače još od samog početka jer ih podržavam još od Dore!”, rekla nam je Alka.

A još od Dore, svaki smo dan svjedočili njihovim ludim TikTokovima, predstavljanju zlatnog traktora, slušali smo njihove lude izjave na televiziji. Usudili bismo se reći – najbolja Eurosong kampanja koju smo do sad u Hrvatskoj vidjeli.

“Bogami Hrvati, opasni ste ove godine, opasni! Mislim da imate velike šanse da osvojite prvo mjesto upravo zbog tog bombastičnog nastupa, bombastične pjesme, zbog svega jako ste skrenuli pažnju i ja iskreno vjerujem da ako ne završite na 1. mjestu da ćete sigurno ući u prvih 5!”, rekao nam je Srđan Zelembaba, estradni novinar iz Beograda.

Da će nastupiti u finalu, Letovci su sinoć saznali prvi, prije svih zemalja. A Mrle, Prlja i ekipa nisu oduševili samo ljude u Liverpoolu, nego cijeloj Europi. I to, ne samo s nastupom. Nego i s engleskim jezikom.

Iako su zaludili sve, ipak, mnogi su primijetili da početak pjesme i nije zvučao kao inače.

Pa su se pitali je li moguće da Prlja ima tremu? Jesu li se prestrašili jedne od najvećih pozornica? A onda se javio Mrle i objasnio o čemu se zapravo radi.

“Zrak je užasno suh, on se zapravo prehladio. Kaže da je shvatio da se prehladio kad je izašao na pozornicu. Ima neku hunjavicu, hunjav je”, objasnio je Mrle.

No radilo se o prehladi ili tremi, da Prlji nije bilo lako znaju oni koji su već zapjevali na Eurosongovoj pozornici.

“Mislim da je nastup bio odličan, mislim da je za nijansu što je normalno u tom nekom artističkom momentu da će manje treme biti u finalu, nema se što izgubit i manje je opterećenje, daješ maksimum. Mislim da smo stvarno bili drugačiji, a to je i bit”, rekao nam je Novković.

I prošlogodišnja naša predstavnica na Eurosongu smatra da su Letovci imali dobar nastup.

“Znam iz osobnog iskustva kako je bitno raditi na tom planu i stalno biti prisutan. Mislim da su odradili odličan posao što pokazuju i rezultati, a kod njih je super što sve djeluje prirodno i autentični su, nismo mogli vidjeti je li nešto bilo smišljeno ili su se samo zabavljali i uživali”, rekla nam je Mia Dimšić.

Imali smo i Borisa i Miju, Doris, Danijelu, Severinu, pa i Albinu. Ali nijedna pjesma za koju smo vjerovali i navijali, nije stvorila euforiju kakvu je napravio Let 3. Riječki dečki prvo su se pojavili u kožnim kostimima koje je BBC prozvao najnečuvenijom fetiš odjećom Eurosonga. Onda su se usred nastupa skinuli u gaće i potkošulje sa svojim slikama.

Nema tko ne priča o Letu 3. Ugledni Guardian i prije finala smatrao ih je favoritima. Pišu da izgledaju kao našminkani totalitarni diktatori, a ističu i važnost antiratne poruke. Jedan britanski portal opisuje ih kao Village People na cracku, a Telegraph je Prlju usporedio s Freddyjem Mercuryjem. Čestitaju im i političari, Severina u ŠČ čarapama, i Maja Šuput koja malog Blooma uči reći ŠČ!

A je li Let 3 ujedinio regiju? I možemo li očekivati glasove od ‘komšija’?

“Pa hoće li biti glasanja, vidjet ćemo. Da ste poslali možda Severinu ili Rozgicu… šalim se naravno. Ali mislim da bi Srbija trebala pružiti podršku Hrvatskoj, kao i Hrvatska našem Luki”, dodao je Zelembaba.

I Luka i Let 3 će na Liverpoolskoj pozornici nastupiti u subotu. Kada ćemo vidjeti imamo li šanse, nakon pune 33 godine, Eurosong vratiti u Zagreb. Sudeći prema reakcijama, ta šansa možda nikad nije bila veća, izvještava Rikardo Stojkovski za Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari