OVOG PETKA

Simfonijski koncert „Ljadov, Prokofjev, Rahmanjinov“ uz nastup njemačkog violonističkog virtuoza

Koncertna sezona Riječkog simfonijskog orkestra u „Zajcu“ nastavlja se u petak, 18. veljače 2022. u 19.30 sati simfonijskim koncertom „Ljadov, Prokofjev, Rahmanjinov“. Izvedbom će ravnati šef-dirigent, maestro Valentin Egel, a na programu su tri iznimna i rado slušana djela trojice velikana ruske klasične glazbe.

Koncert će otvoriti simfonijska pjesma „Začarano jezero“ Anatolija Ljadova koja donosi bajkovitu glazbenu sliku prirode, mir planinskog jezera i mističnosti njegovih dubina, „kompozicija je doista čudo mističnog spokoja, vode koje se nježno giba pod zvjezdanim nebom“.

Potom slijedi Prvi koncert za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva, jedan od najpoznatijih violinskih koncerta uopće čijom su zahtjevnom interpretacijom mnogi glasoviti svjetski violinisti pokazivali i dokazivali svoju virtoznost. U izvedbi ovog lirskog, sanjivog i tajanstvenog djela čija struktura „slijedi neku vrstu nepravilne logike sna“, solistički će nastupiti višestruko nagrađivani njemački violinist Niklas Liepe kojeg opisuju kao impresivnu umjetničku osobnost fascinantne muzikalnosti i briljantnog osjećaja za zvuk, besprijekorne tehnike, spektakularnog tonskog i tehničkog raspona koji tijekom izvedbe sa svojom violinom postaje – jedno, očaravajući tako publiku svojim nastupima koji oduzimaju dah, strastvenim, sanjivim i romantičnim. Glazbeni kritičari pišu kako njegovi projekti pomiču i redefiniraju granice klasične glazbe.

VIDEO DANA:

Koncert će zaključiti izvedba „Simfonijskih plesova“, trostavačne orkestralne suite Sergeja Rahmanjinova. Završeni 1940. godine, posljednja su kompozicija Sergeja Rahmanjinova i zapravo sažimaju njegov skladateljski rad. U cijelosti predstavljaju skladateljev kasni stil svojim čudesnim harmonijama. „Plesovi“ su Rahmanjinovu omogućili da se u Americi intenzivnije prepusti nostalgiji za rodnom Rusijom nego što je to učinio u Trećoj simfoniji, jednako kao što su mu omogućili da pred kraj svog životnog puta efektno sumira svoju životnu fascinaciju crkvenim pjesmama.

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra INA ovoga puta dio ulaznica poklanja učenicama i učenicima te profesoricama i profesorima riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Tim činom INA se ponovno ističe kao tvrtka koja ulaže u kulturu, ali i prepoznaje dobrobit ulaganja u buduće glazbenice i glazbenike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj