VEČERNJE PROJEKCIJE

Srpanj u Ljetnom Art-kinu: Ljeto, ljubav, Mediteran i zvuk metala

Srpanj u Ljetnom Art-kinu donosi premijeru domaćeg dokumentarnog filma Ljubav oko svijeta, a tu je i novo gostovanje već tradicionalnog Kina Mediteran. Ovog mjeseca filmsko-čitateljski klub čita Šteficu Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić, uz posebnu projekciju filmske adaptacije knjige u režiji Rajka Grlića. I još pregršt toga…

U svojoj ljetnoj rezidenciji u dvorištu kapucinskog samostana, Art-kino i u srpnju nastavlja s večernjim filmskim projekcijama na otvorenom, a već prvog u mjesecu na programu je premijera novog dokumentarnog filma riječkog redatelja Bernardina Modrića Rock Bozon o trenutnom stanju riječke rock scene, s početkom u 21:30 sati, uz koji će se prikazati i autorov dokumentarac Dugosvirajući Rock.

Od 5. srpnja Ljetno Art-kino radi u znaku ljubavi jer se tada, s početkom u 21:30 sati, održava premijera domaćeg dokumentarnog filma Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara. Jedno univerzalno pitanje (Što je to ljubav?) i zajednička strast prema putovanju naveli su bračni par Rostuhar da svoje bračno putovanje pretvore u istraživanje koje se protegnulo na šest kontinenata, trideset zemalja i više od dvije stotine ljudi kojima su postavljali isti set pitanja o ljubavi i njezinom značenju. Od prikupljenog filmskog materijala autorski par Rostuhar složio je dokumentarni kolaž nazvan Ljubav oko svijeta koji donosi ukupno 33-oje raznolikih poimanja ljubavi i partnerstva u različitim kulturama diljem svijeta. Riječkoj premijeri filma prisustvovat će i sami autori.

VIDEO DANA:

Nastavak novog programa Art-kina Adaptacija. Čitanje filma kojim se promoviraju vrijedna domaća književna ostvarenja i njihove jednako znamenite filmske adaptacije u srpnju donosi roman Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić i film U raljama života Rajka Grlića, koji se u Ljetnom Art-kinu prikazuje 15. srpnja u 21:30 sati, uz razgovor s gostima programa u 20:30 sati.

Srpanj u Ljetnom Art-kinu donosi i nastavak ciklusa Kieślowski srijedom posvećen velikanu poljske kinematografije Krzysztofu Kieślowskom koji započinje 7. srpnja posljednjim i najuspješnijim dijelom trilogije bojaCrveno. Potom 14. srpnja slijedi redateljeva prva inozemna koprodukcija Veronikin dvostruki život (1991.) koja je na kanskom festivalu osvojila čak tri nagrade, dok će se 21. srpnja prikazati njegovo najkontroverznije djelo Kratki film o ubijanju (1988.). Ciklus završava 28. srpnja filmom Slučajnost (1987.) koji je nagovijestio nove trendove u autorovom redateljskom radu.

Kino Mediteran već tradicionalno stiže u Ljetno Art-kino, a ovog puta s Festivala mediteranskog filma Split donosi tri nagrađivane drame: Još jedan dah istanbulske redateljice Nisan Dağ (od 3. srpnja), Strah Ivajla Hristova iz Sofije (od 4. srpnja) i Noć kraljeva zapaženog Philippea Lacôtea (od 11. srpnja).

Među novim filmovima u redovnom programu Ljetnog Art-kina svakako valja istaknuti hvaljeni Zvuk metala Dariusa Mardera o bubnjaru Rubenu (Riz Ahmed) koji se suočava s velikom profesionalnom i osobnom dramom – gubitkom sluha. Pored sigurnih i uvjerljivih glumačkih interpretacija, film se odlikuje i inventivnom upotrebom zvukova (Nicolas Becker), odnosno izmjenom šumova i tišine, koji također uvjerljivo upotpunjuju sliku i dočaravaju što se odvija u Rubenovim slušnim kanalima. Film se u Ljetnom Art-kinu prikazuje ukupno tri puta: 8., 9. i 10. srpnja.

Tu je i novi, posve ljetni film francuskog redatelja Françoisa Ozona – Ljeto ’85.na programu od 2. srpnja. Priča o prijateljstvu dvojice mladića, prvom mladenačkom zaljubljivanju i ljubavnim iskustvima nastala je po predlošku romana odrastanja Dance on My Grave britanskog pisca Aidana Chambersa.

Novi film Guyja Ritchieja Dani gnieva na programu je od 16. srpnja, a riječ je o autorovoj četvrtoj suradnji s jednim od najpopularnijih akcijskih zvijezda današnjice, Jasonom Stathamom.

U kinodvorani Dječje kuće tijekom srpnja projekcije se održavaju petkom, subotom i nedjeljom s početkom u 19 sati, a program donosi nastavak festivala Tobogan koji uključuje belgijsku obiteljsku komediju SpaceBoy (2. i 3. srpnja) i animiranu avanturu Calamity (4. srpnja). U redovnom programu prikazuje se novi Pixarov i Disneyjev hit Luca (od 9. srpnja) te kombinacija igranog i animiranog filma začinjenog CGI tehnologijom Space Jam: Nova legenda (od 16. srpnja) koja objedinjuje omiljene Looney Tunes likove i najboljeg košarkaša današnjice, LeBrona Jamesa.

Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi kroz hodnik Art-kina. U slučaju lošeg vremena, projekcije se u istom terminu premještaju u dvoranu Art-kina.

Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaznice za filmske projekcije u Dječjoj kući mogu se kupiti putem internetske stranice ulaznice.hr, na blagajni u prizemlju Dječje kuće koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije i na blagajni Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari