SASTAVNI DIO ZAVRŠNICE EPK 2020

U riječkom MMSU-u predstavljena izložba: Ivan Kožarić – Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji?

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u srijedu, 28. travnja 2021.g. predstavljena je i za javnost otvorena izložba „Ivan Kožarić: Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji“, kojom se obilježava 100. obljetnica rođenja jednog od najstaknutijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića (1921. – 2020.), a koja je ujedno i sastavni dio programske završnice programa Europske prijestolnice kulture.

Izložba, koja se može razgledati do 4. srpnja 2021.g., predstavlja medijski raznolike radove Ivana Kožarića, odnosno crteže, skulpture, slike i tkanine nastale u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina, a ostvarena je u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti i obitelji Kožarić.

Odabranim radovima izložba upućuje na umjetnikovo osjećanje prirode, od djetinje nadahnutog divljenja svijetu oko sebe do skulptorskog i filozofskog promišljanja prostora. Priroda u svom širokom značenju ukupnosti materijalnog svijeta, svemira i sila unutar njega u radu Ivana Kožarića egzistira gotovo jednakom sveobuhvatnošću, kao unutarnji princip bivanja, prirodnog toka, rasta, odnosno života.

 

– Drago mi je što je naš Muzej ponovno otvorio svoja vrata kako bismo mogli otvoriti izložbu velikog umjetnika Ivana Kožarića i to u godini u kojoj obilježavamo stotu obljetnicu njegova rođenja, rekla je uvodno na predstavljanju izložbe ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić.

– Riječ je o umjetniku koji je slavio život i druženje, koji je oko sebe uvijek okupljao ljude, koji je čak i svoje rođendane slavio javno, stoga mi je žao što zbog pandemije u ovom prostoru ne može istovremeno biti više publike. Ova izložba koja okuplja 70-ak radova iz nekoliko različitih kolekcija govori nam o Kožarićevom doživljaju prirode, a osim što predstavljamo njegove radove potrudili smo se dočarati i atmosferu stvaranja tih radova, stoga pozivam građane da dođu u muzej, da pogledaju izložbu i da uživaju, kazala je ravnateljica Benčić.

A da je otvorenje ove izložbe svojevrsni dašak optimizma koji stalno treba obnavljati, pogotovo u vrijeme pandemije složila se kustosica izložbe Kora Girin:

– Kožarićevim riječima rečeno, život treba stalno dinamizirati i osvajati. Ova se izložba fokusira na umjetnikove osjećaje spram prirode koja mu je bila veliko nadahnuće, što se na različite načine manifestira u njegovim radovima. Primjerice, stavljanjem vjetra ili zraka na papir, prizemljivanjem sunca ili pak divljenjem starom stablu koje se srušilo. Fokusira se također i na njegov odnos prema duhu i materiji, vremenu i prostoru. Sve su to elementi koji su zastupljeni u radovima koje posjetitelji imaju prilike vidjeti na ovoj izložbi, rekla je kustosica Girin.

 

Izložba je, kako je već navedeno, dio službenog zatvaranja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a podsjeća nas na Kožarićevu instalaciju Stog sijena koja je bila privremeno  postavljena uz riječki Korzo, uoči otvorenja EPK. Prisjetila se toga i direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota:

– Nažalost, rad je bio uništen, međutim mi smo ga ubrzo obnovili. Taj je rad važan jer je umjetnik putem njega poslao važne poruke, kao i postavio važna pitanja – koji je naš odnos prema prirodi, kako se nosimo s neočekivanim i drugačijim, kao i koji je naš odnos prema umjetnosti u javnom prostoru. To su sve pitanja koja je i program Europske prijestolnice kulture pokušao postaviti tijekom godine u okviru projekta jer je riječ o pitanjima koja su iznimno važna kako za kulturu i umjetnost, tako i za naš život općenito. Sretna sam što smo, ako i nismo dali odgovore na sva ta pitanja, kroz ovaj projekt barem otvorili prostor dijaloga i da ćemo kroz različite programe u budućnosti o njima nastaviti razmišljati i propitivati ih, rekla je Kregar Šegota.

Na predstavljanju izložbe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je na posebnu vezu između Kožarića i Rijeke:

– Naime, prije 11 godina na Korzu je postavljena njegova skulptura Hodač, posvećena svim hodačima koji šeću Korzom, ali i onima koji se kreću kroz vrijeme i prostor. Na jednak je način naš projekt Europske prijestolnice kulture koji se bliži svome kraju kroz svoj moto Luka različitosti posvećen svim onim kulturnim i ostalim raznolikostima koje nas okružuju i s kojima živimo, ljudima koji u Rijeci žive, u njoj se zaustavljaju ili samo prolaze. Ova je izložba jedno od zadnjih događanja u sklopu Europske prijestolnice kulture, ali kao što i Kožarićeva djela nastavljaju živjeti i dalje, vjerujem da će tako i naš projekt. Prvenstveno kroz svo ono naslijeđe koje iza sebe ostavlja, ali i u brojnim kulturnim projektima koji su ispred nas, kao i u sjećanjima svih Riječanki i Riječana koji su tijekom godine uživali u programima Europske prijestolnice kulture, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Radno vrijeme MMSU-a je od utorka do petka između 12 i 19 sati te subotom i nedjeljom od 12 do 17 sati. Ponedjeljkom te praznikom i blagdanom Muzej je zatvoren.

Cijena ulaznice je 20 kn, a cijena s popustom 10 kn. Popust mogu ostvariti djeca i mladi do 18 godina starosti i studenti. Ulaz je besplatan za djecu do 7 godina, umirovljenike i nezaposlene, članove strukovnih udruga (HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM) te predstavnike medija.

Kustosica izložbe je Kora Girin. Postav izložbe zajednički potpisuju Branka Benčić i Kora Girin, a tehnički postav Vanja Pužar i Anton Samaržija.

Izložba se realizira u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i obitelji Kožarić.

Posuditelji umjetnina su Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Atelijer Kožarić (Grad Zagreb), Obitelj Kožarić i Marinko Sudac, a zahvale osim posuditeljima idu i Radmili Ivi Janković.

Izložbu podržavaju Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija te Wiener osiguranje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari