USUSRET EPK: Plaža Grčevo postaje kupalište Baltazar, ribarnica dobiva digitalni zvuk i sliku!

U RiHubu je predstavljen Lungomare Art, treći od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U sklopu ovog programskih pravaca, od travnja do rujna 2020. godine postavlja se 11 trajnih umjetničkih radova, u Rijeci i njenoj okolici, točnije u 10 mjesta na području Kvarnera. Umjetnički radovi, instalacije i skulpture, tiču se redom specifičnih priča i posebnosti samih sredina u kojima se postavljaju.

Ideja vodilja ovog programa bila je koncentrirati se na teme koje su važne lokalnoj zajednici, a koje u određenoj mjeri povezuju i baštinu i sadašnji trenutak. Kustos programa Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je odabrao uvažene europske, hrvatske i svjetske umjetnike, autore skulptura i instalacija koje nastaju.

Kulturno-umjetnički program Lungomare Arta predstavili su direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županij Sonja Šišić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te Iva Kelentrić, glavna voditeljica programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Mala mjesta Kvarnera na kulturnoj mapi Europe

U ovako koncipiranom programu, suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, formirajući novu kulturno-umjetničko-turističku rutu koja donosi novu, trajnu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom.

Lungomare Art otkriva priče koje nije moguće naći u uobičajenim turističkim brošurama, a kao polazište za njihovo istraživanje može se odabrati bilo koja lokacija. Na obali: na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na šetnici i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i u središtu Crikvenice. Ili na otocima: park uz pristanište u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Instalacije, čiji su autori renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea podsjećaju na tradicije i priče važne za ova mjesta, a osim estetske vrijednosti, ove skulpture imaju i onu funkcionalnu budući da neke od njih postaju nova odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje.

Mnogobrojne partnere programskog pravca Lungomare Art u ovaj je projekt privukla činjenica da će program doprinijeti vidljivosti i atraktivnosti njihovih mjesta i da kroz izraz umjetnika imaju mogućnost ispričati svoje lokalne zanimljive priče, dovesti ih u središte pažnje kulturne javnosti i posjetitelja, te postati vidljivi na kulturnoj mapi Europe, identificirani i zapaženi.

Hrvatska kultura sastavni dio europskog kulturnog nasljeđa

Trajna vrijednost ovog programa ostaje fizički prisutna u skulpturama i instalacijama na spomenutim lokacijama, a budućim posjetiteljima nudi zanimljive, u umjetničkom izričaju do sad neispričane priče. Ugled i prepoznatljivost angažiranih autorskih imena na europskoj i svjetskoj razini, neminovno će skretati pažnju ljubitelja umjetnosti na ove lokacije čime vrijednost turističkih posjeta Hrvatskoj i Kvarneru dobiva u budućnosti novu dimenziju.

Radovi europskih i svjetskih umjetnika na području Rijeke i Kvarnera te radovi hrvatskih umjetnika na istom području, u u istom programskom konceptu Lungomare Art, donose potvrdu jedinstvenosti europske kulture, bogate različitostima koje povezuju i spajaju građane Europe i svijeta. Priče s Kvarnera, ispričane umjetničkim izrazom, postaju dio europskog kulturnog i umjetničkog nasljeđa, te ukazuju na povijesnu i suvremenu pripadnost Hrvatske europskom kulturnom krugu.

Sastavni dio program se cjeline Lungomare Art je i projekt Autorske bure, zbirka priča inspiriranih također malim mjestima diljem Kvarnera, koja će biti predstavljena 12. rujna 2019. u prostoru riječke ribarnice, kao dio programa zagrijavanja za 2020.

Riječka ribarnica dobiva digitalnu sliku i zvuk, a na Pajol stiže Baltazar

Češki vizualni umjetnik Pavel Mrkus usmjerava svoj interes podno visokog svoda riječke ribarnice na nekorištene unutarnje balkone zgrade gdje u četiri okrugla otvora postavlja instalaciju koja se sastoji od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije.

Na ovaj način oblikuje apstraktnu priču koja se ‘prelijeva’ iznad glava prodavačica i kupaca poput valova nedalekog mora. Čuju se glasovi ribara prilikom lova ribe, a onda kasnije i glasovi prodavačica na ribarnici i izvikivanja ponude, rasprava na samoj tržnici oko najboljih izbora ribe te susjedski pozdravi i priče.

Balthazargadsko kupalište na riječkoj plaži Grčevo na Pećinama (tzv. Šestici ili Pajolu) nastaje u suradnji programskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća.

Za potrebe projekta Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci otvara poseban dvosemestralni kolegij u ak. god. 2019./2020. pod nazivom “Prostorne prakse 1 i 2” kroz koji će studenti realizirati ovaj specifični projektni zadatak, pod vodstvom iskusnog umjetnika i profesora Igora Eškinje.

Studentske ideje usmjerene s na osmišljavanje i ostvarenje umjetničkog djela koje postaje sastavni dio plaže Grčevo uz poboljšanje njezine funkcionalne kvalitete, a glavna tema projekta je junak popularne animirane serije Profesor Balthazar, za koju je Rijeka je poslužila kao predložak za grad u kojemu se odvijaju animirane dogodovštine.

U bogatom kulturno umjetničkom programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture gotovo je  600 kulturnih programa – predstava, izložbi, koncerata, umjetničkih instalacija, urbanih intervencija, konferencija, filmova, igara i radionica za djecu… Predstavljanje programskih cjelina medijima i široj javnosti traje tijekom rujna i listopada – do sada su predstavljeni programski pravci “27 susjedstava” i “Dječja kuća”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views