Hrvatski film godine ovaj tjedan u riječkom Art kinu Croatia, požurite po ulaznice

Foto: Facebook/D.D.B.

Nova sezona u Art-kinu otvara se velikom riječkom premijerom filma “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević u petak, 13. rujna.  Premijeri filma prisustvovat će redateljica uz članove filmske ekipe.

Ovogodišnji laureat Pulskog filmskog festivala koji je nakon premijere u prepunoj Areni doživio  stajaće ovacije u trajanju od osam minuta, opisan je kao istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Film prati Dianu Budisavljević, zagrebačku humanitarku i socijalnu aktivistkinju koja je tijekom Drugog svjetskog rata organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja pravoslavne djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata.

Radnja prati Dianu Budisavljević zajedno sa suprugom liječnikom iz zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja, u svojem stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10 tisuća djece.

Film se prikazuje u sklopu programskog pravca Doba moći, dijela programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ulaznice za premijeru kreću u prodaju u ponedjeljak, 9. rujna u prostoru Art-kino Laba, svaki dan u radnom vremenu od 10 do 18 sati i putem platforme ulaznice.hr. Projekcija filma zakazana je za 20 sati.

Dan kasnije, 14. rujna s redateljicom filma Danom Budisavljević, organiziran je razgovor i kava s početkom u 12 sati, u prostorima kina. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari