LEICA FORMAT: Kultno djelo Daše Drndić o identitetu Rijeke i Riječana konačno na pozornici Zajca

Foto: arteist.hr

Premijera predstave u riječkom HNK-u na rasporedu je 17. svibnja s početkom u 19 i 30 sati

Činjenica da autorica Daša Drndić neće gledati predstavu rađenu prema njenom romanu „Leica format” neugodno nas upozorava na propuštene prilike prema spisateljici koja je prevođena na petnaestak jezika i dobitnica međunarodnih priznanja, a živjela je u ovome gradu.

U opisu predstave stoji: Pišući o Rijeci „izvana” i „iznutra” autorica neprekidno preispituje vezu između čovjeka i grada: govore li građani ovoga grada istim jezikom i koriste li iste riječi kada opisuju svijet oko sebe, prepoznajemo li preko jezika „prave“ građane nekoga grada ili to prepoznavanje ovisi o nekim drugim odrednicama koje u nekim slučajevima daju naslutiti da se preko puta nas nalazi osoba koja naprosto ne pripada nigdje? Što ako je ta osoba, osim što je strankinja i žena, još i Srpkinja koja u Rijeku dolazi neposredno nakon rata i koristi riječ kao što je „boranija“? Naposljetku, kako ovaj grad živi s ljudima koji se ne daju uvezati u goblen čistog jezika, čistog grada, čiste nacije?

Video najavu predstave pogledajte OVDJE

Predstava „Leica format“ ohrabrit će nas u prepoznavanju tuge i komike, kao i banalnosti i nasilja koji se uz nas vuku dok koračamo „svojim“ gradom. Navest će nas na suočavanje sa svakodnevnim šovinizmom kojeg pokušavamo opravdati i nazvati nekim drugim imenima.

U adaptaciji Gorana Ferčeca, nagrađivanog pisca i dramaturga i režiji predstavnice malobrojnog, ali snažnog redateljskog ženskog rukopisa Franke Perković, „Leica format” veliki je izazov za Hrvatsku dramu i njenu publiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari