U ČAST OPATIJE I MR. MORGENA Poslušajte skladbu “Magistrala” kojom se najavljuje “RetrOpatijski festival”

 

“RetrOpatijski festival” glazbena je manifestacija u organizaciji Fetivala Opatija koja se održava početkom studenog u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner s ciljem promocije i adekvatne valorizacije bogate glazbene ostavštine hrvatskih skladatelja popularne glazbe.

Sastoji se od dvije večeri, od kojih je prva posvećena jednom glazbenom imenu čije skladbe izvode renomirani izvođači, dok je druga večer tematski organizirana oko skladbi izvođenih na Opatijskom festivalu u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je taj festival bio najznačajnije glazbeno događanje u regiji.

Na prvom, ovogodišnjem izdanju, prve večeri koja će se održati 6. studenog odat će se posveta skladatelju i glazbeniku Ivi Robiću, i to u sklopu programa obilježavanja 15. godišnjice njegove smrti. Ivo Robić bio je i počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije i član Hrvatskog društva skladatelja, koji su ujedno i partneri u organizaciji Robićeve večeri RetrOpatijskog festivala.

‘Dugo se ta obljetnica nije obilježavala na nekom visokom nivou, pa smo uključili Hrvatsko društvo skladatelja i HGU, koji su uz Festival Opatiju, Grad Opatiju, Turističku zajednicu, ali i HRT ušli u projekt s namjerom da se napravi pravi glazbeno-scenski spektakl. Prva večer bit će večer dobre zezancije i zabave, uz jazz orkestar HRT-a i našu hrvatsku verziju onoga što su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. radili kao Rat Pack’ kazao je glazbeni producent RetrOpatijskog festivala Olja Dešić.

Robićeve pjesme u novim aranžmanima izvodit će Marko Tolja, Jacques Houdek i Damir Kedžo, a ova uzbudljiva glazbena suradnja najavljena je i posebnim singlom Magistrala koji je ujedinio trolist upečatljivih vokala i poveo publiku na posljednji ovosezonski ‘đir’ jadranskom obalom, uz vjetar u kosi i nezaboravnu melodiju u uhu…

Magistrala je povezala tri upečatljiva domaća vokala koji su uz pomoć vrhunskih glazbenika ‘restaurirali’ manje poznatu skladbu iz pjesmarice Ive Robića i otisnuli se ‘na put uz more’. Vodi ih taj put kroz Opatiju, Rijeku, Dubrovnik i Split, ali i kroz desetljeća hrvatske glazbene ostavštine s potpisom Mr. Morgena, koja su, osvježena novom vokalnom energijom, ponovo aktualna u godini u kojoj se obilježava petnaesta obljetnica smrti slavnog pjevača i skladatelja.

[highlight] Aranžman pjesme potpisuju Olja Dešić i Zvjezdan Ružić, a uz tri vokalista, svoj su doprinos u njenom nastanku dali Branimir Gazdik (bubanj), Ivan Pešut (gitara), Oliver Ereš (alt i tenor saksofoni) Antonio Geček (trube), Marin Ferketin (tromboni) te Dešić na bas gitari i Ružić na klavijaturama. Magistrala je snimana u Studiju Maraton, Studiju Šišmiš i Studiju $DK. [/highlight]

Dan kasnije, u subotu 7. studenog u isto vrijeme održat će se večer pod nazivom “RetrOpatijski festival”, posvećena skladbama Opatijskog fetivala u vremenu od kraja pedesetih do sredine osamdesetig godina prošlog stoljeća.

“RetrOpatijski festival” okupit će poznata imena hrvatske i regionalne glazbene scene: Marko Tolja, Damir Kedžo, Jacques Houdek, Manuella Brečko, vokalni sastav Akvarel, Fosili, Pero Galić (Opća opasnost), Nina Kraljić, Goran Karan, Maja Posavec, Zorica Kondža, Teška industrija, Aleksandra Kovač, Marijan Ban, Tereza Kesovija, Neno Belan & Fiumens, Gabi Novak i drugi.

Cilj događaja jest promovirati stvaralaštvo domaćih skladatelja, ali i u suvremenom izričaju predstaviti ‘evergreen’ skladbe koje su postale dio domaće kulturne ‘kolektivne memorije’.

Uz ovu kulturno-edukativnu funkciju, RetrOpatijski festival ima i značajnu turističku funkciju, kao faktor produženja turističke sezone na Opatijskoj rivijeri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari