ZADNJA PRILIKA

Zatvara se izložba o Klimtu; Nepoznatog Klimta pogledalo čak 15 000 posjetitelja!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Brojni Riječani i posjetitelji grada na Rječini imali su od travnja prošle godine priliku vidjeti radove Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha u Palači šećera.

Riječ je o izložbi  „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“, koja je omogućila ljubiteljima umjetnosti da radove te trojice slikara nastale za potrebe riječkoga kazališnog zdanja vide nakon 136 godina prvi put u normalnoj gledateljskoj poziciji – neposredno pred njima i u razini očiju. Prije aktualne izložbe, tu se privilegiju imalo samo 1885., kada su slike nastale i bile kratko izložene u Beču. U međuvremenu su bile postavljene na kazališnom stropu i prosceniju, dvadesetak metara iznad glava publike, što je predaleko i previsoko za njihovo normalno razgledavanje. Velika šteta, pogotovo znamo li kako se Gustav Klimt nakon „riječkih slika“ uzdigao do ranga umjetničke superzvijezde, zbog čega su i njegovi ovdašnji mladenački radovi postali svjetski zanimljivi.

VIDEO DANA:

Nakon skoro jedne godine – tijekom koje ju je pogledalo 15-ak tisuća posjetitelja, među kojima je bilo domaćih i stranih „klimtologa“, a Muzej grada je organizirao i međunarodni stručno-znanstveni simpozij o Gustavu Klimtu – izložba u Palači šećera zatvara se. Slike se može pogledati do 31. ožujka. Komu je izložba dosad promakla, preostalo mu je još samo nekoliko dana da nadoknadi propušteno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari