(FOTOGALERIJA) Nečije tenisice osvanule na semaforu u Osječkoj. Čije li su…?!

Foto: Riječanin

“Viseće tenisice”, odnosno svojevrsne urbane ulične “instalacije” navikli smo vidjeti kako vise s telefonskih ili električnih kablova, no sada su se pojavile i na riječkom semaforu

Na križanju Osječke ulice i Ulice Ive Lole Ribara danas neobičan prizor: sa semafora visi par – tenisica!

Ove moderne urbane ulične “instalacije”, tenisice ili neka druga obuća obješena nasred ulice, navikli smo vidjeti kako vise s telefonskih ili električnih kablova, no sada su se pojavile i na riječkom semaforu. Ne zna se tko ih je niti kako ovako precizno (p)ostavio visoko na semaforu, no osoba svakako prati trendove ulične urbane “umjetnosti”.

Naime, fenomen “visećih tenisica” u urbanim sredinama primjetan je još od 90-ih godina prošlog stoljeća, s nitko još nije u potpunosti odgonetnuo ovaj urbani misterij kojeg povezuju s uličnim grafitima i svojevrsnim umjetničkim izričajem.

Neki tvrde kako se vješanjem tenisica označava teritoriji lokalnih bandi, neki u svemu vide romantično objašnjenje (viseće tenisice navodno označavaju mjesto gubitka nevinosti?! Takvo je objašnjenje najpopularnije u Škotskoj!) a o ovom fenomenu je snimljen i film.

Priču iza “visećih tenisica” pokušao je otkriti filmaš Matthew Bate koji je snimio dokumentarac “Misterij letećih tenisica” (The Mystery of Flying Kicks) u kojem je prikupio različite priče iz cijelog svijeta kako bi pokušao objasniti ovaj fenomen poznat i kao “shoefiti”, odnosno – grafiti od cipela, kako ga je nazvao Amerikanac Ed Kohler.

Što se krije iza riječkih tenisica marke “New Balance” na semaforu u Osječkoj? Ako netko zna, može nam slobodno dojaviti…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari