Izbačeni iz KUD-a jer su gej: ‘Policijski službenik mi je rekao da smo si sami krivi jer smo pederi’

Foto: Ilustracija

Nekolicini članova je zasmetalo što su njihovi kolege pjevači – homoseksualci

Biti gej nije okej ni u većim hrvatskim gradovima, a zamislite kako im je tek u malim mjestima. Primjerice u Gundincima u Slavoniji. Tamo su dva pjevača izbačena iz Kulturno umjetničkog društva Vesela Šokadija baš zato jer su gej. Ali o tome nisu htjeli šutjeti. Sve su ispričali policiji i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Pjevač KUD-a u slavonskim Gundincima verbalno je napao dvojicu članova zato što su u istospolnoj vezi. I nije bio jedini.

Napadnuti član htio ostati anoniman

Napadnuti član koji je htio ostati anoniman, nazovimo ga Hrvoje, je invalid. Kaže, KUD mu je bilo mjesto veselja u kojem bi zaboravio na bolest.

“Kako bi se spriječilo da moj partner i ja dođemo na probu, taj drugi napadač počeo je održavati probe u svojoj kući, tako da je nama onemogućen dolazak. Nakon toga se događala 90. obljetnica KUD-a i promocija knjige o Gundnicima. Dogovorili su da me predsjednik kuda nazove na telefon, on nama kao ništa ne prijeti, da su zaprijetili ako bi se ja pojavio, ako bi došli da će se dogoditi neki incident. Već sam bio jako pod stresom i nisam htio da se nešto dogodi i nisam otišao”, kazao je napadnuti član.

Pitali smo predsjednika KUD-a za komentar, no sporni događaj nije htio komentirati.

U mjestu koje broji manje od 2000 ljudi, verbalni napadi i klevete koje su se nastavile i tjednima nakon prvog incidenta, prijavljene su policiji.

“Na policiju prvi puta kada sam došao bilo je sve okej. Ali kada sam došao drugi puta, i onda je bio policijski službenik koji nije bio prvi puta, da smo si sami krivi, ja sam odgovorio zašto smo si krivi, pa kaže, kad ste pederi, to mi je ono doslovno rekao”.

Policija bez komentara

U policiji kažu, ništa ne smiju komentirati jer je slučaj predan općinskom sudu. Intervenirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

“Donijeli smo odluku kojom smo zaključili da je pritužitelj diskriminiran temeljem spolne orijentacije od strane KUD VŠG zbog onemogućavanja sudjelovanja na probama pjevačke skupine umjetničkog društva njemu i njegovom istospolnom partneru. Također smo utvrdili manje propuste policije”, kazala je pravobraniteljica o slučaju diskriminacije.

A pritužitelja ljuti diskriminacija. Kaže, nije prvi put da se takvo što događa, no sada tome želi stati na kraj. Mogao bi kaže, sa svojim partnerom otići negdje drugdje, ali on to ne želi. Želi normalno živjeti u svojim Gundincima.
Ida Hamer
Patrik Macek/PIXSELL/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari