ROK TRAJANJA

Jeste li znali da se i gorivo može pokvariti? Evo koliko dugo može stajati u spremniku

Mnogima će automobili dugo stajati na parkiralištima ili u garažama, ali što će se dogoditi s gorivom? I ono, naime, ima rok trajanja

Benzin i dizel ne mogu predugo stajati u spremnicima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i kad nakon mjeseci stajanja uključite automobil moglo bi biti problema.

Benzin u spremniku trebali biste potrošiti nakon najviše dva do tri mjeseca, piše HAK revija. U suprotnom postat će tekućina koja bi mogla našteti vašem motoru.

Dizel u spremniku goriva može izdržati jednako kratko. U biodizelu s kojim se miješa dizelsko gorivo ima bakterija, koje će sa stajanjem početi djelovati i zbog toga će stvarati muljevite naslage. Moguća je korozija spremnika goriva ili začepljenje sustava dovoda goriva. Dizel u spremniku goriva treba potrošiti za otprilike tri mjeseca, a najkasnije za šest mjeseci…

Sve ovo su, naravno, preporuke jer nitko ne zna koliko goriva ima u vašem rezervoaru, kolike su temperature, koliko je kisika u spremniku….

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno što će se dogoditi kada uđe u motor vašeg vozila? Uključit će se lampica motora, koja, naravno, može svijetliti i zbog bezbroj drugih razloga. Odvezite svoje vozilo u servis pa će vam tamo pronaći uzrok problema.

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Pokvareno gorivo potrebno je izvući iz spremnika, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views