ŠAHOVSKI SKANDAL

Video | Kralj, kraljica, seks igračka: Pronašli smo analne kuglice s kojima je navodno varao šahovski velemajstor

Niemannu već nude i milijun dolara da sljedeću partiju odigra potpuno gol kako bi dokazao da nije varao

Ako ste mislili da je šah dosadna igra bez skandala prevarili ste se. Već tjednima cijeli svijet priča o šahovskom velemajstoru koji vara pomoću igračke iz seks shopa. Točnije, pomoću bežičnih analnih kuglica koje vibriraju. On je Amerikanac Hans Niemann, genijalac od 19 godina. Nitko nema nikakve dokaze da vara, zasad su sve naklapanja i teorije zavjere. Ali sve smo provjerili na partiji šaha i seks shopu.

Seks skandal bez seksa trese šahovski svijet. Da. I to je moguće. A moglo bi se sažeti u jednu rečenicu: Kralj, kraljica, top, konj i seks igračka. Ovih dana priča se o šahovskom dvoboju Niemann i Carlsen.

“Koristio je analne kuglice da mu signaliziraju koji potez povući. Znam da to zvuči ludo, ali razumijem zašto bi netko koristio vibrirajuće analne kuglice. Jer, čak i ako izgubi, na neki način pobjeđuje”, ističe Trevor Noah iz Comedy Centrala.

“Znam da je mala vjerojatnost da se to dogodilo, ali to bi objasnilo njegov jedinstven način igranja. Lovac na kralja…”, dodaje Stephen Colbert s CBS-a.

A što se zapravo dogodilo na turniru u Americi? Šahovski velemajstor i svjetski prvak Magnus Carlsen u trećem kolu izgubio je od najslabijeg igrača na turniru, 19-godišnjeg Hansa Niemanna. Odnosno, predao je meč i optužio mladog Amerikanaca za varanje. A kako je varao, ne zna se točno, ali internetom je počela kružiti isprva smiješna teorija koju je počeo šerati i Elon Musk. Sumnja se da su za sve krive analne kuglice koje su davale znakove koji sljedeći potez povući.

“Jedna vibracija znači, recimo konja na ovo polje, recimo… Da. teoretski je moguće. Ali, toliko glup mehanizam da je koristio – ne znam baš. Ali, da, dosta je lagano. Sa par informacija se da”, govori Krešimir Podravec, trener šaha u zagrebačkom šahovskom klubu ‘Caissa’.

Ili sa par vibracija. Zaputili smo se u seks shop da vidimo kako bi teorija o analnom šahu uopće funkcionirala.

“Ovo je but plug ili čepić za guzu koji služi za masiranje prostate, ali i za zadovoljstvo. Mogu ga koristiti i žene i muškarci. Radi na daljinski koji ima programe. U tom momentu kada stisne daljinski od nekud, pretpostavi koji će potez biti – on zavibrira jedanput, ako hoće na G7 zavibrira jedanput, na G8 dvaput”, pojašnjava Željko Vrhovski, vlasnik seks shopa. Upitan je li to onda tehnički izvedivo, kaže da jest, a radi na udaljenost od otprilike 30 metara.

Što znači da je Niemman u blizini trebao imati pomagača koji će uživo pratiti meč, pomoću kompjuterskih algoritama odrediti sljedeći potez i slati mu signale. Postoji i opcija putem mobitela, u tom slučaju signale se može slati na relaciji London Zagreb. Ali, varati nije jednostavno.

“Na ovim većim, ozbiljnijim turnirima kontrolira se da se nikakva računalna oprema ne unosi. Dakle, nema ručnog sata, mobitela, prolazi se kroz detektor metala, ručni skeneri i čak fizički pregled. Ne smijete unositi vlastitu kemijsku nego vam je organizator daje”, navodi Podravec.

Možda je varati teško, ali nije nemoguće. Bubice u ušima, signali u kapama, mobiteli u vodokotliću, kantama ili rješenje kakvo je imala francuska reprezentacija na Olimpijadi. Stolove su poredali kao na šahovskoj ploči, i dok je tim igrao, trener se pomicao kao živa figurica. Dovoljno je da vam netko otkrije jedan ili dva poteza i eto vam šaha.

Podravec kaže kako je nevjerojatno da je ovaj 19-godišnjak pobijedio prvaka. “Pa ne samo u ovoj partiji, njego rejting, a to se vidi na stranicama Federacije naglo je porastao u dvije godine i došao je brzo do vrhunskog šaha. Piše se da nema ni trenera, a i priznao je da je već jednom u online partiji šaha varao”, kaže.

Vrhovskog smo pak upitali je li mu ikada nek šahist došao kupiti ovakvo nešto. “Pa vjerojatno je, ali ja ga ja nisam prepoznao. Nisam neki šahist”, govori.

Varanje pomoću seks igrači u teoriji i u praksi potpuno je moguće. Ako vas ne uhvate. Niemannu već nude i milijun dolara da sljedeću partiju odigra potpuno gol kako bi dokazao da nije varao. Eto, tko kaže da šah nije zanimljiv, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari