Njih posjećuju samo najhrabriji: Ovo je deset najpoznatijih ukletih mjesta u Hrvatskoj

Svaka regija ima svoje legende – od tunela napravljenih ispod groblja, kuće duhova i proklerih otoka

Duhove i ukleta mjesta najčešće gledamo na američkim filmovima i serijama, no i Hrvatska ima svoje kuće strave. Svaka regija ima svoje legende – od tunela napravljenih ispod groblja, kuće duhova i proklerih otoka. Iako na prvi pogled izgledaju sasvim normalno, mještani znaju njihovu strašnu prošlost. Donosimo pregled deset mjesta u Hrvatskoj za koje se vjeruje da su ukleta i da ih ospjedaju duhovi.

1. Brestovac

Vjeruje se da duše mnogih umrlih u bolnici Brestovac nikada nisu napustile to mjesto. Na ruševinama prve bolnice za plućne bolesti u ovom dijelu Europe nastala je priča o duhu glumice koji opsjeda Medvednicu. Ljerka Šram, zagrebačka glumica i pjevačica, svidjela se liječniku i novinaru Milivoju Dežmanu. Iako je gotovo cijeli život patio zbog neuzvraćene ljubavi, upravo je zbog te ljubavi i nastao sanatorij.

https://www.facebook.com/sanatorij.brestovac/photos/a.583161721744959.1073741830.579149505479514/603502019710929/?type=3

Kada je saznao da Ljerka boluje od neizlječive tuberkuloze, učinio je sve u njegovoj moći da joj pomogne – uključujući i iniciranje gradnje ove bolnice. Time je produžio Ljerkin život za četiri godine, no ona je preminula u njegovim rukama u svojoj 39. godini života.

Tijekom drugog svjetskog rata Brestovac je bio bolnica za ranjene Nijemce, domobrane i ustaše, a partizani su pobili čak dvjesto pacijenata čije su kosti ostale rasute oko Brestovca.

Sanitorij je zatvoren 1960-ih godina.

2. Tunel Učka

Tajanstvena crnokosa ljepotica koja zaustavlja vozače kod Učke i traži ih prijevoz postoji kao mit od 1988. godine. Kad bi sjela u automobil, kao znak zahvalnosti muškarcu bi proricala sudbinu gatajući iz dlana, ali čim bi došli do Istre misteriozno bi nestala. Nitko ne zna kome tko ju je prvi povezao, no priča se toliko proširila da je talijanska postaja Rai 3 snimila prilog o njoj.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Neki govore da je to duh žene koja je poginula na gradnji tunela, dok drugi tvrde da se radi o djevojci, 20-ih godina koja je iz psihijatrijske bolnice.

3. Tunel ispod groblja

A pričajući o tunelima, moramo svakako spomenuti i tunel Sv. Marka kroz koji putnici prolaze kada se voze autocestom Zagreb – Split. Tunel koji se nalazi iza Karlovca sagrađen je ispod groblja.

Photo: Jurica Galoic/24sata

Ako pitate praznovjerne, upravo su groblje i nemirne duše glavni razlog prometnih nesreća koje se događaju u tunelu. No, prometni stručnjaci tvrde da je riječ o vlaženju ceste zbog konfiguracije terena.

4. Kuća duhova u Škrinjarima

Kuća na zavoju u mjestu Škrinjari već desetljećima zjapi prazna. Od kada je sagrađena 1977. godine stvorene su brojne priče i legende koje su joj dodijelile epitet kuće duhova. Stanovnici tog malog sela kraj Bjelovara zaobilaze ju u širokom luku jer, kako tvrde, opsjednuta je duhovima. Oni koji su skupili hrabrosti i ušli unutra govore kako su čuli čudne zvukove: korake, lupanje vratima, plač bebe i krikove, a vidjeli su i siluetu žene i djeteta.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Drugi pak tvrde da su čuli plač iz bunara u kojem se navodno utopila djevojčica, a neki pričaju kako krici pripadaju ženi koja je tamo ubijena i potom zabetonirana u temelje. Prema svjedočanstvima prolaznika, može se vidjeti silueta žene, a potom se ona pretvorila u siluetu djeteta, ali umjesno očiju ima prazne duplje.

https://www.facebook.com/pg/%C5%A0krinjari-Ukleta-Ku%C4%87a-Duhova-1428383204046871/photos/?tab=album&album_id=1429629137255611

5. Ukleta kuća kod Lovrana

Kilometar i pol od Lovrana nalazi se kuća iznad koje je nekoliko stotina metara visoka kamena hrid. Za vrijeme Austro-ugarske služila je kao hotel, no 1923. izgorjela je u požaru, a navodno ju je zapalio vlasnik zbog osiguranja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna obitelj. Za vrijeme obnove kuće dogodilo se nešto neobično.

Pijavica je digla krov i razbacala crijepove, ali ni jedna druga kuća u selu nije stradala. Nakon toga se vlasnik razbolio i umro. Idući vlasnik je također preminuo od iznenadne smrti. Nakon ntoga ju je kupio novi vlasnik i krenuo u obnovu. No, dogodila mu se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao. Svoju smrt su tamo dočekali i češki turisti kada su se u kuću sklonili od kiše, a potom je udario grom.

Od kiše su se htjeli sakriti i opatijski poduzetnik i njegova ljubavnica. Kada su ušli u kuću začuli su smijeh, lupanje čaša i tanjura kao da su došli na zabavu. Od straha su pobjegli nazad u auto koji počeo klizati prema rubu duboke provalije. U trenutku kada su pomislili da je kraj, grom je udario u stijenu iznad kuće, a automobil je jurnuo prema cesti.

Mještani vjeruju da tamo obitavaju tri duha žena koje su mučene i ubijene u kući. Jedna je umrla za vrijeme Drugog svjetskog rada, a dvije nakon. Ubio ih je talijanski fašistički časnik Scrobognia, rodom iz Rijeke. Zbog suradnje s komunističkim bandama, fašisti su lovili djevojke i vodili ih u logor. Neke od djevojaka završile su u Opatiji za zabavu visokih časnika, a one koje im se nisu svidjele Scrobognia je, navodno, odvodio u kuću na osami.

Priča se da je u kući bio još zločina i smrti. Navodno je suprug 1912. godine svojoj supruzi, s kojom je imao četvero djece, prerezao grkljan zbog ljubomore, a potom se skinuo gol i bacio sa stijene.

6. U samoborskom dvorcu Podolje živi duh star 400 godina

Vlasnik samoborskog dvorca Podolje smatra da u njemu već 400 godina živi duh.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Dvorac je sagrađen krajem 17. stoljeća, a prije nego sto su ga naslijedili preci Dorijana Bošnjaka Praunspergera, pripadao je kraljevskoj obitelji Habsburg. Dvorac je nekad bio stražarnica s koje se nadgledalo. Iz potkrovlja se ponekad čuju čudni zvuci usred noći. Neki smatraju da je riječ o šišmišima, no vlasnik dvorca je uvjeren da su to duhovi.

7. A drugi duh se nastanio u župnom dvoru

Punih je deset godina velečasni Milan Juranić živio u župnom dvoru sv. Ane u malom zagorskom mjestu Poljana Sutlanska. Ali, sve to vrijeme nije bio sam. Uvjeren je da mu je društvo godinama pravio pokojni župnik koji je ovdje službovao još početkom dvadesetog stoljeća.

Njegov prethodnik bio je obožavan među stanovnicima koji su strašno plakali kad je on obolio. Bolovi su mu pomutili um te je počinio samoubojstvo u jednom od tri podruma župnog dvora. Velečasni Juranić govori kako ga je poslije pobudio udarac kao maljem. Misterioznog podstanara čuo je pet puta u deset godina i to uvijek poslije ponoći iz podruma u kojem je umro.

Nekadašnji župni dvor sada je napušten i sablastan. Obrastao je travom i prepun prašine. Ali svako malo selom krene priča o duši pokojnog svećenika koji se već devedeset godina ne može oprostiti od ovih stoljetnih zidova.

8. Katolička škola u Pazinu

Navodno je sedmero učenika koji su pohađali prestižnu katoličku gimnaziju u Pazinu izgubilo život pod čudim okolnostima.

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Smrti su se dogodile odvojeno, a posljednja je samoubojstvo Natali Ferlin. Maturantica se u studenome 2007. godine bacila sa 60 metara visokog mosta iznad Pazinčice. Ostale smti dogodile su se u čudnim prometnim nesrećama i trovanjem.

9. Dom najstarijeg europskog vampira

Prema povijesnim zapisima, Jure Grando Alilović, rođen 1579., prva je stvarna osoba opisana kao vampir. Živio je u istarskom mjestu Kringa, a mještani su ga zvali su strigoi, štrigon ili štrigun što je lokalna riječ za nešto slično vampiru ili vještcu. Umro je i pokopan na mjesnom groblju 1656. godine, a prema legendi noću se dizao iz groba kao vampir. Utvara se ukazivala lokalnom stanovništvu i terorizirala. Kucao bi po kućama mještana, a nakon nekoliko dana netko naprasno preminuo. Često je noću posjećivao svoju udovicu koju je maltretirao i silovao. Nakon šesnaest godina, stanovnici su napokon skupili hrabrosti i odlučili riješiti se utvare.

Devetero hrabrih ljudi koje je okupio župan Miho Radetić došli su na groblje s namjerom da iskopaju Jurino tijelo i okončaju razdoblje straha i terora. Otvorivši njegov grob pronašli su pokojnika u grobu s osmjehom na licu. Duhovnik kojeg je župan Radetić pozvao izveo je egzorcizam, a sablasti su pritom navrle suze na oči. Pokušali su ga probosti kroz utrobu zašiljenim kolcem od bijelog gloga, ali se kolac neprestano odbijao od mrtvačevog trbuha. Na kraju su mu odrubili glavu sjekirom na što je mrtvac kriknuo, a grob se napunio krvlju. Od tada se utvara više nije pojavljivala.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ova nevjerojatna zgoda koja se prema pričama mještana Kringe zbila 1672. godine zabilježio je Johann Weichard Valvasor u svom djelu Slava vojvodine Kranjske.

10. Prokletstvo Lokruma

Otok Lokrum kod Dubrovnika bio je dom benediktinaca koji su ga navodno prokleli jer ih je s otoka protjerala dubrovačka vlast. Jedne su noći s upaljenim svijećama okrenutim naopako kružili oko njega i tako prokleli sve one koji će koristiti Lokrum za osobno uživanje. Vjeruje se da se prokletstvo može maknuti jedino ako se skupi sav vosak koji je te noći iskapao.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Lokrum je privukao mnoge europske plemiće i bogataše svojom ljepotom. No, umjesto mira i sreće, oni su tamo dočekali svoju smrt i patnju. U prošlosti je bio u sastavu Austro-Ugarske stoga ne čudi da su europski vladari voljeli ljetovati na otoku.

Tako je tamo boravio Ludvig II. Bavarski, pravim imenom Otto Friedrich Wilhelm, kojeg je bavarsko ministarsko vijeće proglasilo ludim te ga svrgnulo s prijestolja nakon povratka kući, a kasnije je pronađen mrtav u jezeru nedaleko svog imanja. Nadvojvoda Maksimilijan, brat cara Franje Josipa I., 1864. godine krenuo je s Lokruma na put prema Meksiku gdje je proglašen meksičkim carem. Nakon toga je uhićen i zlostavljan da bi potom bio osuđen na smrt te strijeljan. Sin jedinac Franje Josipa I. i Elizabete Bavarske, prijestolonasljednik Rudolf postao je novi nasljednik Lokruma koji je tamo došao na medeni mjesec. Prema riječima mještana, zemlja se zatresla, a more uznemirilo kad je par stao na tlo otoka. Mnogi su to protumačili kao predznak Rudolfove tragedije, koja se uistinu obistinila. U dvorcu Mayerling 1889. godine, opijen strastima Rudolf je ubio svoju 17-godišnju ljubavnicu, a potom i sebe. Prema nekim pričama, na Lokrumu je trebao ljetovati i austrougarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand 1914. godine. N,o prije dolaska na otok posjetio je Sarajevo gdje ubijen u atentatu koji je započeo Prvi svjetski rat.

Zla kob nije stala sa smrću austro-ugarski plemića. Dva radnika su navodno snimila mobitelom duha u benediktinskom samostanu 2007. godine.

Ostavite komentar i recite nam kakva su vaša iskustva s navodnim ukletim mjestima i vjerujete li u duhove.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views